Kakaóvaj
A kakaóvaj az egész hüvely legzsírosabb része. Előállításához a kakaóbabot hidegen sajtolják, hogy kivonják belőle az olajat. Az eredmény a kakaóvaj, amely sárga színű és jellegzetes csokoládéaromával rendelkezik. Szobahőmérsékleten ez az olaj megszilárdul, hasonlóan a kókuszolajhoz. Csokoládé készítéséhez használják, és 14 teljes zsírtartalommal rendelkezik, valamint omega-3 és omega-6 zsírsavakat is tartalmaz. Többek között minden evőkanál kakaóvaj 27,1 mg fitoszterolt tartalmaz, amelyek növényi vegyületek, amelyek bizonyítottan csökkentik a káros LDL-koleszterin szintjét. A kakaóvaj krémek vagy ajakbalzsamok hatóanyaga.
A kakaóvaj kapható egész kockaként vagy kisebb darabokban, amelyekkel aztán könnyebb dolgozni. Ezután könnyen felhasználható házi csokoládé vagy más desszertek, turmixok, fagylaltok vagy palacsinta készítéséhez. A konyhán kívül testápoló helyett is használhatjuk, vagy házi kozmetikumokat készíthetünk belőle. A kakaóvaj stabil, így hosszú ideig eltartható.