Kakaó
A kakaófák, amelyeket eredetileg Dél-Amerikában háziasítottak mintegy 5000 évvel ezelőtt, ma már világszerte megtalálhatók az egyenlítői régiókban.
A kakaót pörköletlen kakaóbab (Theobroma cacao) őrlésével állítják elő. Ennek eredményeként megőrzi a testre és a lélekre gyakorolt egészségügyi előnyeit. A babok pörkölése jelentősen csökkenti a kakaó flavonoidtartalmát, ami pozitív hatással van a szív- és érrendszerre. Érdemes megemlíteni a magas teobromintartalmat is. Ez egy koffeinszerű anyag, amely serkenti a központi idegrendszert. Azonban nem olyan erős, mint a koffein, így nem kell attól tartanod, hogy a kakaó után nem alszol el. A kobromin nyugtatja a légutakat is, serkenti a szívet, illetve csökkenti a vérnyomást.
A kakaóbab ízét és állagát egy erjesztési folyamat során alakítja ki, mielőtt kakaóporrá dolgoznák fel. A kakaópor előállítása során a feldolgozók nagyon magas hőmérsékleten kezelik a kakaóbabot, ami sima állagot és édes ízt eredményez, amelyet az emberek élveznek a pékárukban vagy a forró kakaóban. A kakaópor kevésbé keserű, mint a kakaó, de a feldolgozás során elveszíti tápértékének egy részét.
A kakaópornak szánt kakaóbabot és a kakaóbabszemeket nem ilyen magas hőmérsékleten pörkölik. Ehelyett alacsony hőmérsékleten dolgozzák fel őket, majd porrá őrlik. A kakaópor meglehetősen keserű, de a bab eredeti tápértékéből többet megtart.
A kakaó egy egészségügyi előnyökben gazdag szuperélelmiszer, mint például vitaminok, ásványi anyagok, alkaloidok, antioxidánsok és polifenolok. A kakaó gazdag ásványi anyagforrás. Három evőkanál majdnem a napi kálium-, kalcium-, magnézium-, vas- vagy cinkadagodat pótolja, emellett flavonokat és antioxidánsokat is tartalmaz.A kakaó antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, javítja a kognitív funkciókat, védi az idegsejteket az oxidatív károsodástól, és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet.