Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Kakaó

Osztályozás:

A kakaófák, amelyeket eredetileg Dél-Amerikában háziasítottak mintegy 5000 évvel ezelőtt, ma már világszerte megtalálhatók az egyenlítői régiókban.

A kakaót pörköletlen kakaóbab (Theobroma cacao) őrlésével állítják elő. Ennek eredményeként megőrzi a testre és a lélekre gyakorolt egészségügyi előnyeit. A babok pörkölése jelentősen csökkenti a kakaó flavonoidtartalmát, ami pozitív hatással van a szív- és érrendszerre. Érdemes megemlíteni a magas teobromintartalmat is. Ez egy koffeinszerű anyag, amely serkenti a központi idegrendszert. Azonban nem olyan erős, mint a koffein, így nem kell attól tartanod, hogy a kakaó után nem alszol el. A kobromin nyugtatja a légutakat is, serkenti a szívet, illetve csökkenti a vérnyomást.

A kakaóbab ízét és állagát egy erjesztési folyamat során alakítja ki, mielőtt kakaóporrá dolgoznák fel. A kakaópor előállítása során a feldolgozók nagyon magas hőmérsékleten kezelik a kakaóbabot, ami sima állagot és édes ízt eredményez, amelyet az emberek élveznek a pékárukban vagy a forró kakaóban. A kakaópor kevésbé keserű, mint a kakaó, de a feldolgozás során elveszíti tápértékének egy részét.

A kakaópornak szánt kakaóbabot és a kakaóbabszemeket nem ilyen magas hőmérsékleten pörkölik. Ehelyett alacsony hőmérsékleten dolgozzák fel őket, majd porrá őrlik. A kakaópor meglehetősen keserű, de a bab eredeti tápértékéből többet megtart.

A kakaó egy egészségügyi előnyökben gazdag szuperélelmiszer, mint például vitaminok, ásványi anyagok, alkaloidok, antioxidánsok és polifenolok. A kakaó gazdag ásványi anyagforrás. Három evőkanál majdnem a napi kálium-, kalcium-, magnézium-, vas- vagy cinkadagodat pótolja, emellett flavonokat és antioxidánsokat is tartalmaz.

A kakaó antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát, javítja a kognitív funkciókat, védi az idegsejteket az oxidatív károsodástól, és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?