Juharszirup
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Almaszirup
A juharszirupot, pontosabban miza, már évszázadok óta használják. Valójában ez az egyik legrégibb létező édesítőszer. Az Észak-Amerikában élő indiánok fogyasztották. A juharszirupot először az amerikai őslakosok gyűjtötték és használták. A különböző juharfák nedvét már jóval az európai telepesek Amerikába érkezése előtt feldolgozták sziruppá.
A juharfa nedvéből készül a juharfa nedve. A fának, amelyből a nedvet nyerik, legalább 40 évgyűrűvel kell rendelkeznie, hogy ne sérüljön meg és a "szüretelés" a nedvnek fagypont alatti hőmérsékleten kell történnie, ami szintén fontos, hogy a fa ne sérüljön meg. Juharszirupot több mint 100 juharfajból lehet készíteni, mindenesetre 2 fő juharfaj van, és ezek a cukorjuhar vagy kemény juhar (Acer saccharum) a legfőbb használt juharfajok.
A juharszirup számos hasznos tápanyagot és fitokémiai anyagot tartalmaz. A juharszirupban felfedezett elsődleges antioxidánsok közé tartozik a benzoesav, a galluszsav, a fahéjsav és a különböző flavanolok, mint a katechin, epicatechin, rutin és kvercetin.
A juharfa nedvéből készül a juharfa nedve. A fának, amelyből a nedvet nyerik, legalább 40 évgyűrűvel kell rendelkeznie, hogy ne sérüljön meg és a "szüretelés" a nedvnek fagypont alatti hőmérsékleten kell történnie, ami szintén fontos, hogy a fa ne sérüljön meg. Juharszirupot több mint 100 juharfajból lehet készíteni, mindenesetre 2 fő juharfaj van, és ezek a cukorjuhar vagy kemény juhar (Acer saccharum) a legfőbb használt juharfajok.
A juharszirup számos hasznos tápanyagot és fitokémiai anyagot tartalmaz. A juharszirupban felfedezett elsődleges antioxidánsok közé tartozik a benzoesav, a galluszsav, a fahéjsav és a különböző flavanolok, mint a katechin, epicatechin, rutin és kvercetin.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?