Jázmin rizs
A jázminrizs egy hosszú szemű rizsfajta, amely aromájáról ismert. A jázminvirágra emlékeztet. A rizsnek ragadós textúrája van, és bár elsősorban Thaiföldön, Kambodzsában, Vietnamban és Laoszban termesztik, édes és finom íze miatt az egész világon népszerűvé vált. A basmati rizshez képest rövidebb és vastagabb textúrájú. Ragadós állagának köszönhetően pálcikával is fogyasztható. Egyedi, jellegzetes aromája van, amelyet olyan növényi vegyületek okoznak, mint a 2-acetil-pirrolin. A többi rizsfajtához hasonlóan fehér és barna jázmin rizs is kapható. Míg a fehér rizs olyan feldolgozáson ment keresztül, amely során a korpát és a csírát is eltávolították, addig a barna rizs teljes értékű gabona, amely a szem mindhárom részét tartalmazza.
A jázminrizs jó vasforrás, magas az antioxidáns-tartalma, amely segít az oxidatív stressz elleni küzdelemben, és emellett folsavat is tartalmaz, amely egy csésze rizsben az ajánlott napi mennyiség közel egyharmadát teszi ki.