Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Inulin

Osztályozás:
Az inulin egy keményítő anyag - egy fruktánnak minősülő oldható rost, amely a cikóriagyökérben található. Az articsóka, a banán, a póréhagyma vagy a hagyma gyökereiben és gumóiban is megtalálható. Ennek a rostnak legnagyobb előnye prebiotikus hatásában rejlik. Hatékonyan fenntartja a bél egészséges mikroflóráját, mivel segíti a probiotikus baktériumtörzsek szaporodását a vastagbélben.
Az inulin, mint 100%-ban oldódó rost, viszkózus oldatot képez a gyomorban, ami hosszabb ideig teltségérzetet biztosít. Az inulin nem szívódik fel a gyomorban, hanem továbbhalad a szervezeten keresztül a belekbe. A az inulin oldhatósága miatt nagy mennyiségű víz felszívódását teszi lehetővé, így géllé alakul, amely magára húzza a zsírrészecskéket és kiüríti azokat a szervezetből.

A magányos cikória (vagy más néven cikória) a csillagvirágúak családjába tartozó, 40-100 cm magas, merev szárú növény. Virága leggyakrabban kék, de lehet fehér vagy enyhén rózsaszínű is. A cikória már az ókori Egyiptom óta ismert, ahol salátákhoz adták. A gyógyászatban is ismert volt, amikor virágait elsősorban máj- és vesebetegségek támogató kezelésére használták, mivel vizelethajtó tulajdonságokkal rendelkezik. A cikóriából főzeteket, tinktúrákat készítenek. Erősítő, tonizáló, regeneráló, nyugtató tulajdonságokkal rendelkezik.

Az inulin segít csökkenteni a vércukor- és trigliceridszintet, segíti az emésztést, segít a gyulladásos fekélyeknél, javítja bizonyos ásványi anyagok, különösen a magnézium és a kalcium felszívódását, amelyekre csontjainknak szükségük van. Csökkenti a sóvárgást, segíti a fogyást. Csökkenti a vércukorszintet. Javítja a csontok egészségét. Elősegíti a méregtelenítést is, és vastagbélrákmegelőzőként is működhet.
Az inulin napi fogyasztása kb. 5 g az összes rostbevitelből, ami összességében 25-30 g között kell, hogy legyen. A napi 10 g inulin adagot nem szabad túllépni.


Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?