Hiperglikémia
A hiperglikémiaa vércukorszint egy bizonyos szint fölé emelkedését jelenti, és az inzulin helytelen adagolása, az inzulin vagy a cukorbetegség kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek alacsony adagolása vagy teljes elhagyása okozza. A kiváltó ok lehet stressz, fertőző betegség, vagy hibák elkövetése a táplálkozásban. A tünetek közé tartozik az általános fáradtság, szomjúság, fejfájás, gyakori vizelés. Hosszan tartó hiperglikémia esetén súlycsökkenés, bőr- és nőgyógyászati gyulladás lép fel. A tartós hiperglikémia már a ketontestek emelkedésével jár. Ez étvágytalanságban, hányingerben hányásban, néha hasi fájdalomban nyilvánul meg. Közelgő eszméletvesztés esetén a légzésnek határozottan acetonszaga van, a légzés elmélyül, majd eszméletvesztés és görcsök következnek. Minden esetben sok folyadékot kell inni, lehetőleg ásványvizet, és szükség szerint inzulint kell adni, ha a beteget azzal kezelik. Ha a glikémiát nem lehet csökkenteni, és a beteg eszméletlen vagy eszméletlen lesz, mentőt kell hívni. Súlyos hiperglikémia tünetei esetén sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet kell inni, és szükség szerint inzulint kell adni, ha a beteget azzal kezelik. Ha a glikémiát nem lehet csökkenteni, és a beteg eszméletlen vagy eszméletlen, a mentőt kell hívni. A hiperglikémia főként hosszú távon káros. Jelentősen növeli a cukorbetegség krónikus szövődményeinek kialakulásának kockázatát. A rövid távú káros hatások között szerepel a diabéteszes ketoacidózis kockázata, amely különösen gyakori az 1-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél.