Hazai almafa
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Malus domestica, alma
Az alma az egyik leggyakoribb és legelterjedtebb mérsékelt égövi gyümölcs. Számos fajtája létezik, amelyek íze a savanyútól az édesig terjed, állaga pedig a száraz és lisztes, valamint a ropogós és lédús között változik. Az érési időszakok is széles skálán mozognak: az első gyümölcsök július végén érnek be, míg más fajtákat késő ősszel szüretelnek, és 12 hónapig vagy néha még tovább tárolnak. A gyümölcsöt gyakran szárítják úgynevezett cukros gyümölcsként.
A szárított almát valószínűleg mindannyian ismerjük gyermekkorunkból. Édesek, és az aszalás az alma tartósításának egyik legrégebbi módja, és nem igaz, hogy az aszalt gyümölcs kevésbé egészséges. Az egyes vitaminok és ásványi anyagok aránya azonban kissé megváltozik. Az aszalt alma, mint más aszalt gyümölcsök esetében is, számos előnye közül az egyik a magas oldható és oldhatatlan rosttartalma. Fél csésze aszalt alma 3-4 gramm rostot biztosít a szervezet számára. Csak hogy képet adjunk, a napi ajánlott rostmennyiség 28 g. A rost nemcsak az emésztőrendszert támogatja, hanem segít a vércukorszint optimalizálásában is. Az aszalt alma két alapvető fontosságú B-vitamint is tartalmaz, ezek pedig a B5 és a B6. A B5-vitamin felelős azért, hogy az elfogyasztott ételekből energiát hozzunk létre. A hormonok termeléséhez is létfontosságú. A B6-vitamin segít a fehérje-anyagcserében és segít a neurotranszmitterek termelésében. A neurotranszmitterek az agyban lévő, annak működését javító transzmitterek. Az alma fontos forrása az antioxidánsoknak, különösen a polifenoloknak. Ezek olyan anyagok, amelyek segítenek a sejtjeink károsodásának leküzdésében.
A szárított almát valószínűleg mindannyian ismerjük gyermekkorunkból. Édesek, és az aszalás az alma tartósításának egyik legrégebbi módja, és nem igaz, hogy az aszalt gyümölcs kevésbé egészséges. Az egyes vitaminok és ásványi anyagok aránya azonban kissé megváltozik. Az aszalt alma, mint más aszalt gyümölcsök esetében is, számos előnye közül az egyik a magas oldható és oldhatatlan rosttartalma. Fél csésze aszalt alma 3-4 gramm rostot biztosít a szervezet számára. Csak hogy képet adjunk, a napi ajánlott rostmennyiség 28 g. A rost nemcsak az emésztőrendszert támogatja, hanem segít a vércukorszint optimalizálásában is. Az aszalt alma két alapvető fontosságú B-vitamint is tartalmaz, ezek pedig a B5 és a B6. A B5-vitamin felelős azért, hogy az elfogyasztott ételekből energiát hozzunk létre. A hormonok termeléséhez is létfontosságú. A B6-vitamin segít a fehérje-anyagcserében és segít a neurotranszmitterek termelésében. A neurotranszmitterek az agyban lévő, annak működését javító transzmitterek. Az alma fontos forrása az antioxidánsoknak, különösen a polifenoloknak. Ezek olyan anyagok, amelyek segítenek a sejtjeink károsodásának leküzdésében.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?