Hajdina
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Fagopyrum
A hajdina az úgynevezett pszeudo-gabonafélék csoportjába tartozik. Semmilyen módon nem áll rokonságban a búzával, ígyazok is fogyaszthatják, akik gluténérzékenyek. Bár régóta termesztik, a hajdina az utóbbi időben került a csúcsra alacsony kalóriatartalma, gazdag tápanyagtartalma, antioxidánsai (rutin, katechin, tannin) és éppen gluténmentessége miatt. Fő összetevője a szénhidrát, de nagyon jó tápértékű fehérjét is tartalmaz. A hajdina tartalmaz továbbá rostot, mangánt, magnéziumot, foszfort, cinket, vasat, fehérjét, B-, C-, E-vitamint és aminosavakat, ami elősegíti az izomszintézist és a növekedést.
A hajdina csíráztatható is, ilyenkor a magjait 2-3 napig áztatják, közben vízzel öblítik, mielőtt csírázni kezdenének. A csíráztatott hajdina nyers hajdina, és a csíráztatás nagy előnye, hogy lebont néhány összetett szénhidrátot, és felszabadít néhány tápanyagot, valamint lebontja a fitátot, ami megkönnyíti a tápanyagok felszívódását. A fitát csökkentheti a főtt hajdinában lévő kalcium, vas, magnézium vagy cink bevitelét. Ezenkívül a csíráztatás növelheti a fehérje, a zsír, az esszenciális aminosavak, a B-vitaminok mennyiségét.
A csíráztatásnak antioxidáns hatása van. Elősegíti a szív egészségét, segít a cukorbetegség kezelésében a cukor lassú felszívódása miatt a véráramba, csökkenti a vér koleszterinszintjét, javítja az erek rugalmasságát a benne lévő rutin miatt. Segít az emésztési zavarok ellen. Segíti a fogyást. Segít a stressz, a depresszió, a szorongás és a fejfájás ellen.
A hajdina csíráztatható is, ilyenkor a magjait 2-3 napig áztatják, közben vízzel öblítik, mielőtt csírázni kezdenének. A csíráztatott hajdina nyers hajdina, és a csíráztatás nagy előnye, hogy lebont néhány összetett szénhidrátot, és felszabadít néhány tápanyagot, valamint lebontja a fitátot, ami megkönnyíti a tápanyagok felszívódását. A fitát csökkentheti a főtt hajdinában lévő kalcium, vas, magnézium vagy cink bevitelét. Ezenkívül a csíráztatás növelheti a fehérje, a zsír, az esszenciális aminosavak, a B-vitaminok mennyiségét.
A csíráztatásnak antioxidáns hatása van. Elősegíti a szív egészségét, segít a cukorbetegség kezelésében a cukor lassú felszívódása miatt a véráramba, csökkenti a vér koleszterinszintjét, javítja az erek rugalmasságát a benne lévő rutin miatt. Segít az emésztési zavarok ellen. Segíti a fogyást. Segít a stressz, a depresszió, a szorongás és a fejfájás ellen.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?