Gránátalma fa
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Punica granatum, gránátalma, gránátalma, gránátalma
A gránátalma az ember által termesztett legrégebbi növények egyike. Az ókorban a termékenység szimbólumának tartották nagyszámú magja miatt. Ez egy cserje, amely valószínűleg Szomália partjairól származik. Ma már széles körben elterjedt egész Dél-Európában, és onnan Ázsia nagy részét is beborítja. A gránátalmafa gyümölcsét gránátalmának nevezik, amelyet a bogyós gyümölcsök közé sorolnak. A gránátalma héja kemény és ehetetlen, de kivonatot lehet belőle készíteni. Belsejében az ehető magok találhatók, amelyek édesek. A gránátalma frissen fogyasztható, és gyümölcslevek kedvelt összetevője is.
A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint.Az almakalciumot, foszfort, nátriumot, káliumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. A gránátalma héja tanninsavat, amelyet közismertebb nevén tanninokat tartalmaz. Végül, de nem utolsósorban a gránátalma aminosavakat tartalmaz, amelyek sejtjeink építőkövei.
A gránátalma nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint.Az almakalciumot, foszfort, nátriumot, káliumot, vasat és magnéziumot is tartalmaz. A gránátalma héja tanninsavat, amelyet közismertebb nevén tanninokat tartalmaz. Végül, de nem utolsósorban a gránátalma aminosavakat tartalmaz, amelyek sejtjeink építőkövei.
A gránátalma gyógyhatásait is érdemes megemlíteni. A gránátalma antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Természetes lázcsillapítóként szolgál, csökkentheti a lázat és javítja az akut vírusos betegségek lefolyását. Csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Csökkentheti a vér, a koleszterin és a vérzsírok szintjét. Csökkenti az elhízás kockázatát. Javítja a memóriát, segíthet az Alzheimer-kór ellen. Az ízületi gyulladás számos formájának kezelésében segíthet, sőt egyes kutatások szerint a prosztata- és mellrákos sejtek növekedését is lassíthatja. Külső használatra a gránátalma kivonatokat azért ajánlják, mert ideálisak a problémás bőr kezelésére. Ezért találhatók ezek a kivonatok a bőrkrémekben. Hidratálják a bőrt és öregedésgátló hatásuk van. A gránátalma vagy kivonatainak fogyasztásának egyik nagy előnye a hormonoptimalizáló hatása. A férfiaknál és a nőknél egyaránt csökkenti az ösztrogéndominanciát.
A gránátalma fogyasztásakor allergiák jelentkezhetnek viszketés, duzzanat, torokirritáció, légszomj, anafilaxiás sokk formájában. Egyes embereknél a vérnyomás csökkenése nem kívánatos, emiatt a gránátalmát nagy mennyiségben nem szabad alacsony vérnyomású, allergiás embereknek szedni. Választott műtét előtt 2 héttel szintén nem szabad szedni.
A gránátalma fogyasztásakor allergiák jelentkezhetnek viszketés, duzzanat, torokirritáció, légszomj, anafilaxiás sokk formájában. Egyes embereknél a vérnyomás csökkenése nem kívánatos, emiatt a gránátalmát nagy mennyiségben nem szabad alacsony vérnyomású, allergiás embereknek szedni. Választott műtét előtt 2 héttel szintén nem szabad szedni.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?