Goji
A kínai vargánya elsősorban Kína melegebb régióiban található meg. A bogyók édes, enyhén savanykás ízűek, és nyersen fogyaszthatók, illetve gyümölcslé vagy gyógytea formájában is fogyaszthatók, de leggyakrabban szárított formában használják.
C-, A-, cink-, vas-, esszenciális savak és antioxidánsok forrása. A goji antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert és véd az influenza ellen. Az antioxidánsok védelmet nyújtanak a szabad gyökök ellen, amelyek olyan káros molekulák, amelyek károsíthatják a sejteket.
A goji antioxidáns hatású, erősíti az immunrendszert és véd az influenza ellen. A bogyók nagy arányban tartalmaznak rostot és alacsony a kalóriatartalmuk, így segíthetnek a fogyásban. Segítenek a vércukorszint csökkentésében, a cukortolerancia javításában, az inzulinrezisztencia csökkentésében, az inzulintermelést segítő sejtek javításában és helyreállításában.
A goji számos vitamint, ásványi anyagot és rostot tartalmaz. Ha azonban valamiben igazán kiemelkedik, akkor az a likopin tartalma, egy olyan festékanyag, amely nemcsak a goji, hanem például a paradicsom vörös színéért is felelős, ahol a likopin nagy mennyiségben van jelen. A likopint különösen nagyra értékeli szív- és érrendszerünk, mivel támogatja mind a szív, mind az erek egészségét. Egyszerűen küzd a megemelkedett koleszterinszint ellen, és így elősegíti az erek átjárhatóságát. A Goji esetében azt javaslom, hogy fogyasztás előtt áztassuk be meleg vízbe, vagy forró vízzel öntsük le teának, mert főzve a likopin jobban felszabadul, pontosabban jobban felszívódik a szervezetben.