Glutation
Osztályozás:
A glutationt "minden antioxidánsok anyjaként" emlegetik, mivel ez az egészségiparban a legszélesebb körben használt étrend-kiegészítő. A májban képződik, és az emberi test minden sejtje használja, ezért nagyon sokféle egészségügyi hatása van. Elsősorban három aminosavat tartalmaz: glutamint, glicint és ciszteint. A szervezetben lévő szintje számos tényező hatására csökkenhet, beleértve a helytelen táplálkozást, a környezeti mérgeket és a stresszt, és különösen az életkor előrehaladtával csökken.
Az antioxidáns hatásának köszönhetően segít kivédeni az oxidatív stresszt, ami csökkentheti más betegségek kialakulását. Az oxidatív stressz akkor lép fel, amikor egyensúlyhiány van a szabad gyökök termelődése és a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemre való képessége között.A túl magas oxidatív stresszszint számos betegség előjele lehet. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, a rák és a reumás ízületi gyulladás. Az alkoholos és nem alkoholos krónikus májbetegségben szenvedő egyének vérében növeli a fehérjék, enzimek és a bilirubin szintjét. Javítja az inzulinrezisztenciát az időseknél. Részt vesz a DNS, a fehérjék és a sejtek építőköveinek előállításában, csökkenti a májsejtek károsodását, csökkenti a Parkinson-kór tüneteit, javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a colitis ulcerosa (a bélnyálkahártya krónikus betegsége) tüneteit, kezeli az autizmus spektrum zavarokat, támogatja az immunrendszert, és megelőzi a rák progresszióját.
Az antioxidáns hatásának köszönhetően segít kivédeni az oxidatív stresszt, ami csökkentheti más betegségek kialakulását. Az oxidatív stressz akkor lép fel, amikor egyensúlyhiány van a szabad gyökök termelődése és a szervezetnek a szabad gyökök elleni küzdelemre való képessége között.A túl magas oxidatív stresszszint számos betegség előjele lehet. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, a rák és a reumás ízületi gyulladás. Az alkoholos és nem alkoholos krónikus májbetegségben szenvedő egyének vérében növeli a fehérjék, enzimek és a bilirubin szintjét. Javítja az inzulinrezisztenciát az időseknél. Részt vesz a DNS, a fehérjék és a sejtek építőköveinek előállításában, csökkenti a májsejtek károsodását, csökkenti a Parkinson-kór tüneteit, javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a colitis ulcerosa (a bélnyálkahártya krónikus betegsége) tüneteit, kezeli az autizmus spektrum zavarokat, támogatja az immunrendszert, és megelőzi a rák progresszióját.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?