Glutaminsav
Osztályozás:
Ez az egyik leggyakoribb nem esszenciális aminosav a fehérjeszintézishez. A magas fehérjetartalmú élelmiszerekben, például a halban, húsban, tojásban, baromfiban és tejtermékekben található. A glutaminsavhoz kapcsolódó sókat és karboxilát-anionokat glutamátoknak nevezzük. Hozzájárul az immunrendszer és az emésztőrendszer egészségéhez, valamint az energiatermeléshez. Az izomszövet fontos helyszíne ennek az aminosavnak a tárolásának és termelésének. Az izmok naponta körülbelül 80 gramm glutaminsavat bocsátanak ki a keringésbe, amelyet az egész szervezet felhasznál. Fő szerepe a központi idegrendszerben izgató neurotranszmitterként van. Ez a gerincvelőben és az agyban jelen lévő leggyakoribb neurotranszmitter. Neurotranszmitterként ez az aminosav az agy számos területére hat, beleértve a talamuszt, az agytörzset, a gerincvelőt, a bazális ganglionokat. Lényegében ez az agy üzemanyaga. Amellett, hogy közvetlen energiaforrást biztosít a magas szintű agyműködéshez, ez az aminosav serkenti a szellemi éberséget és javítja a memória működését. A figyelemhiányos hiperaktivitási zavarban (ADHD) szenvedő gyermekek számára a kiegészítés ajánlott a viselkedési és koncentrációs problémák enyhítésére.
A szervezet a glutation szintéziséhez használja, amely az egyik leghatékonyabb és leggyakoribb antioxidáns a szervezetben. A glutation rendkívül fontos a szabad gyökök semlegesítésében, segít a sejtek védelmében és az immunrendszer erősítésében. Szívbetegségben szenvedő betegeknél hasznos a szív védelmében. Segít csökkenteni a koszorúér-betegséggel járó mellkasi fájdalmakat.A glutaminsav nagyon fontos szerepet játszik a prosztata normális működésének elősegítésében. Ennek eredményeként a prosztatafolyadék magas glutaminsav-koncentrációval rendelkezik.
A szervezet a glutation szintéziséhez használja, amely az egyik leghatékonyabb és leggyakoribb antioxidáns a szervezetben. A glutation rendkívül fontos a szabad gyökök semlegesítésében, segít a sejtek védelmében és az immunrendszer erősítésében. Szívbetegségben szenvedő betegeknél hasznos a szív védelmében. Segít csökkenteni a koszorúér-betegséggel járó mellkasi fájdalmakat.A glutaminsav nagyon fontos szerepet játszik a prosztata normális működésének elősegítésében. Ennek eredményeként a prosztatafolyadék magas glutaminsav-koncentrációval rendelkezik.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?