Ginseng igaz
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Panax ginseng
A ginzeng kínai ginzeng néven is ismert, és gyógyászati célokra használják, főként a hagyományos kínai orvoslásban, és adaptogén tulajdonságairól ismert, amelyek reagálnak arra, amire az embernek szüksége van (szükség szerint csökkentheti/emelheti a vérnyomást). A ginzengnek széles körű képviselete van, de a legszélesebb körben használt a kínai ginzeng, amely melegítő hatású, és az amerikai ginzeng, amely hűsítő hatású. A szárított ginzenggyökeret kapszulák, tabletták, tinktúrák, teák és krémek készítéséhez használják. Nyersen is fogyasztják.
A gyökér úgynevezett ginzenozidokat, aminosavakat, alkaloidokat, fenolokat, fehérjéket, polipeptideket, A-, B1-, B12-, B12-, B6-vitamint, cinket tartalmaz.Egy erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Segít csökkenteni a gyulladásos markereket és megvédi a szervezetet az oxidatív stressztől. Segít a fáradtság leküzdésében, növeli az energiát és a fizikai aktivitást azáltal, hogy csökkenti az oxidatív károsodást és növeli a sejtek energiatermelését. Segít csökkenteni a stressz-szintet, ellensúlyozza a depressziót és a szorongást, és javítja a hangulatot.
Erekciós zavarok esetén alkalmazzák (növeli a véráramlást a szeméremajkak izmaiban), elősegíti a szexuális teljesítményt és növeli a libidót. Segít enyhíteni a menopauzás tüneteket a nőknél.
Elősíti a betegségekkel szembeni ellenálló képességet - serkenti és erősíti az endokrin mirigyeket, különösen a thymushormonokat, amelyek részt vesznek az immunrendszer működésében, ennek köszönhetően támogatja az immunrendszert, segít a cisztás fibrózis kezelésében, javítja a tüdőfunkciót, csökkenti az influenza lefolyását és annak megnyilvánulásait.
Serkenti az étvágyat, segít hányás és bélproblémák ellen.
A ginzenozidoknak köszönhetően segít csökkenteni a gyulladást, antioxidáns védelmet nyújt és fenntartja a sejtek egészségét, ami segíthet egyes rákos megbetegedések (gyomor-, máj-, tüdő-, bőr-, petefészekrák) csökkentésében, de nem igazolták, hogy csökkenti ezek kialakulásának kockázatát.
A ginzenggel együtt nem szabad fogyasztani a szívműködést fokozó koffeint.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?