GABA
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Gamma-aminovajsav
A GABA egy neurotranszmitter, amely blokkolja a központi idegrendszer jeleit, és ezért nyugtató hatással van az agyra és a testre. A GABA gátolja vagy lassítja az agyműködést, és ez a szorongás, a stressz enyhülését, jobb minőségű alvást idéz elő, és megelőzheti az agykárosodást.A GABA antioxidáns, antimikrobiális, antiepileptikus hatású, csökkenti a vérnyomást, a fáradtságot és a vércukorszintet.
A szervezet termeli ezt a savat, de megtalálható néhány erjesztett élelmiszerben is, mint például a kimchi, a miso és a tempeh. Ezek azonban nem olyan élelmiszerek, amelyeket a legtöbb ember rendszeresen beiktatna az étrendjébe, így étrend-kiegészítőként léteznek. Az agy leginkább a nap végén szabadítja fel a GABA-t, hogy az ember kipihenhesse magát.
A szervezet termeli ezt a savat, de megtalálható néhány erjesztett élelmiszerben is, mint például a kimchi, a miso és a tempeh. Ezek azonban nem olyan élelmiszerek, amelyeket a legtöbb ember rendszeresen beiktatna az étrendjébe, így étrend-kiegészítőként léteznek. Az agy leginkább a nap végén szabadítja fel a GABA-t, hogy az ember kipihenhesse magát.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?