Fitinsav
A fitinsav egy egyedülálló természetes anyag, amely a növények magvaiban található. Az ásványi anyagok felszívódására gyakorolt hatása miatt került a figyelem középpontjába. A fitinsav gátolja a vas, a cink és a kalcium felszívódását, és elősegítheti az ásványi anyaghiányt. A foszfor raktározásának fő formájaként szolgál a magvakban. Majd amikor a magok kicsíráznak, a fitát lebomlik, és a foszfor felszabadul. A foszfort a fiatal növény használja fel. A fitinsav inozitol-hexafoszfát vagy IP6 néven is ismert. Minden ehető mag, gabona, hüvelyes és dióféle különböző mennyiségben tartalmaz fitinsavat. Kis mennyiségben a gyökerekben és gumókban is megtalálható. A fitinsav károsítja (gátolja) a cink, a vas, a kalcium és más ásványi anyagok felszívódását a szervezetben.
Hogyan csökkenthető a fitinsav mennyisége?
- Az áztatás - A gabonaféléket, dióféléket és hüvelyeseket gyakran egy éjszakán át vízben áztatják, hogy csökkentsék a fitáttartalmat.
- Fitátbontás - A magvak, gabonafélék és hüvelyesek csíráztatása - más néven csíráztatás - a fitát lebontását okozza.
- erjesztés - A fermentáció során keletkező szerves savak elősegítik a fitát lebontását. A tejsavas erjesztés az előnyben részesített módszer, például a kovász előállítása során.