Fermentált élelmiszerek
A fermentáció során a természetben előforduló vagy hozzáadott mikroorganizmusok, például baktériumok, élesztőgombák és micéliumos gombák és enzimeik oxigén hiányában fejtik ki hatásukat. Ideális esetben ez a patogén baktériumok elpusztulását eredményezi, és olyan környezetet teremt, amelyben a jótékony baktériumok fejlődhetnek.
Az e folyamat során keletkező jótékony baktériumokból származik az erjesztett élelmiszerek potenciális egészségügyi előnyeinek nagy része.A tudományos kutatások folyamatosan vizsgálják a mikrobiomunkban élő mikroorganizmusok és az egészségünk közötti kapcsolatot.
Történelmileg az élelmiszereket tartósítás céljából erjesztették, de a folyamat hasznosnak bizonyult az olyan élelmiszerek, például az olajbogyó ízének és állagának fokozására is, amelyek erjesztés nélkül ehetetlenek.
- javítja az emésztést és a kognitív funkciókat
- fokozza az immunitást
- segít az irritábilis bélbetegségek kezelésében
- pótolja az ásványi anyagokat, amelyek a csontsűrűséget építik
- segít az allergia leküzdésében
- elpusztítja a káros élesztőgombákat és mikrobákat