Fenyőmag
A fenyőmag, vagy röviden Pinia, a Földközi-tenger térségéből származik, és a mediterrán konyha elengedhetetlen részét képezi. Az olaszok a fenyőmagot gyakran használják salátákban, desszertekben, mártogatósokban és kenőcsökben vagy a hagyományos bazsalikomos pestóban kiváló minőségű extra szűz olívaolajjal együtt. Bár megszoktuk a "dió" kifejezést, valójában magvakról van szó, pontosabban a Pinus pinea magjairól. Ez a fa nagyon érzékeny a hidegebb hőmérsékletre, ezért a mi körülményeink között nem fejlődne. A mediterrán térségen kívül a fenyők Chilében is népszerűek.
A fenyőfa akár 60%-ban egészséges zsírokból áll, és akár 12%-ban tartalmaz fehérjét. A bennük található vitaminok között vanE-vitamin, olajsav és ásványi anyagok foszfor, cink, réz és kálium.