Fekete nélkül
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Sambucus nigra
A pézsmafélék családjába tartozó, akár tíz méter magasra is megnövő lombhullató cserje. Kisebb virágokból álló nagy fehér virágok jellemzik. Jellegzetes aromával rendelkeznek, és főzetként vagy szirupként használják, segítik a köhögést, csökkentik a lázat, ellazítják a légutakat, segítik a húgyúti fertőzések gyógyulását és támogatják a májat a szervezet méregtelenítésében.Maguk a virágok nagy mennyiségű C-vitamint, illóolajat, rutint és tanninokat tartalmaznak. A bodzagyümölcsök kis fekete golyók, amelyekből lekvár készíthető, bodzabor néven ismertek. A bodzát nem szabad feldolgozatlanul fogyasztani, mert hányingert vagy akár enyhe mérgezést is okozhat. A bogyókat festékanyagként is használják. Külsőleges használatra a bodzalevelek főzete alkalmas. Ezeket például reuma kezelésére használják.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?