Fekete fokhagyma
Egy különleges erjesztési módszerrel kezelik. Az egész erjesztési folyamat hosszú, körülbelül egy hónapig tart. A fokhagymarudakat egy erjesztő dobozba helyezik, ahol magasabb hőmérsékletnek és páratartalomnak vannak kitéve. Az erjesztés magas, ellenőrzött hőmérsékleten és páratartalom mellett zajlik. A folyamat utolsó hetében a fokhagymát lehűtik és megszárítják. A fokhagyma cukrokat és aminosavakat tartalmaz. Az erjedési folyamat során melanoidin keletkezik, amely a fokhagyma fekete színéért felelős sötét anyag. Az erjesztés után a fokhagyma édes ízt és ragacsos, puha állagot kap, és a fokhagymára jellemző fokhagymaszag nagy része eltűnik. Az állaga a fokhagymakocsonyára hasonlít. A fekete fokhagyma íze kevésbé csípős. Majdnem kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint a nyers fokhagyma.A szerves 5-allycisztein vegyületet tartalmaz, amely egyes szakértők szerint segít megelőzni a rákot és csökkenti a koleszterinszintet. Segít többek között a vércukorszint csökkentésében. A fekete fokhagyma A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-vitamint és C-vitamint tartalmaz. Az ásványi anyagok közül kalcium, jód, vas, szelén, magnézium, kálium, foszfor, cink, nátrium, mangán, béta-karotin és folsav.
Az ásványi anyagok közül kalcium, jód, vas, szelén, magnézium, kálium, foszfor, cink, nátrium, mangán, béta-karotin és folsav.