Észak-amerikai ginseng
Az amerikai ginzeng, latin nevén Panax quinquefolius, egy lassan növő gyógynövény, amely húsos, fehér gyökeret termel, amelyet az amerikai őslakosok már évezredek óta használnak. Az észak-amerikai ginzenget a hagyományos kínai orvoslásban hideg ginzengként emlegetik, amely kevésbé élénkítő hatású, mint a valódi ginzeng. Az ginzenozidokat (protopanaxadiol, protopanaxatriol) és szaponinokat tartalmaz. Az ázsiai ginzenghez hasonlóan az amerikai ginzeng is világosbarna, csavart gyökér, amely gyakran úgy néz ki, mint egy emberi test, a karokon és lábakon szálas hajtásokkal. Az amerikai őslakosok a gyökeret élénkítőszerként, valamint fejfájás, láz, emésztési zavarok és meddőség kezelésére használták. A ginzeng az adaptogének közé tartozik, ami azt jelenti, hogy olyan gyógynövény, amely segít a szervezetnek megbirkózni a különböző stresszel.
A ginseng erősíti az immunrendszert, küzd a megfázás és az influenza ellen, élénkítő hatású, csökkenti az emésztést és elősegíti az étvágyat, valamint segít a vastagbél- és a gyomornyálkahártya-gyulladás kezelésében. Mellékhatások, mint például álmatlanság, idegesség, fejfájás és alacsony vércukorszint jelentkezhetnek érzékeny egyéneknél. Az amerikai és az ázsiai ginzeng különbözik a hatóanyagok koncentrációjában és a szervezetre gyakorolt hatásaiban. Az amerikai ginzengről úgy tartják, hogy nyugtató hatású, míg az ázsiai fajta serkentő hatású