Epigallokatechin-gallát
Az epigallokatechin-gallát (EGCG) egy katechinnek nevezett növényi összetevő, amely a zöld teában található. Az egészségügyi előnyök nagy részét éppen az EGCG-nek tulajdonítják. A kiegészítés kivonat formájában létezik.
EGCG megtalálható a zöld és fehér teában, az áfonyában, eperben, szederben, kiviben és diófélékben (mogyoró, pekándió, pisztácia).
Az EGCG antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású
Támogatja a szív- és érrendszer egészségét, csökkenti a vérnyomást és az érelmeszesedés (eltömődött artériák) kockázatát. Emellett csökkenti az LDL (rossz koleszterin) szintjét és növeli a HDL (jó koleszterin) szintjét. Segít csökkenteni a testben lévő zsírt, a következő mechanizmusokon keresztül: magasabb anyagcsere, nagyobb zsírégetés, csökkentett zsírraktározás. Megelőzőleg hat a degeneratív agyi betegségekkel szemben. Jótékonyan hat a gyulladásos ízületi betegségben (artritisz) szenvedőkre, mivel gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és képes csökkenteni a gyulladásos prosztaglandin mennyiségét. Segít szabályozni a vércukorszintet.