Citrullin-malát
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Citrullin-malát, L-citrullin
A citrullin egy olyan aminosav, amely a szervezetben természetes módon termelődik, és számos fontos szerepet tölt be a szervezetben. A citrullin-malát a citrullin aminosav és egy másik vegyület, a malát, az almasav észterének kombinációja. A malát a trikarbonsavak egyik összetevője, amely a tejsavtermelés csökkentésével fokozza az aerob anyagcserét. Citrullin-malát étrend-kiegészítőket elsősorban sportolók.
Elősorban az értágulat, azaz az artériák és vénák tágulásának fokozására használják, ami alacsonyabb vérnyomással és nagyobb véráramlással jár. Az L-citrullint a szervezet egy L-arginin nevű aminosavvá, valamint a nitrogén-oxid nevű kémiai anyaggá alakítja át. A citrullin a fehérjeszintézis serkentésével és az aminosavak lebomlásának csökkentésével képes pozitív hatásokat kifejteni. Ezenkívül növeli az izmok oxigéntartalmát, javítja az edzés teljesítményét, csökkenti az izomfáradtságot. Növeli az ATP regenerálódását.
Elősorban az értágulat, azaz az artériák és vénák tágulásának fokozására használják, ami alacsonyabb vérnyomással és nagyobb véráramlással jár. Az L-citrullint a szervezet egy L-arginin nevű aminosavvá, valamint a nitrogén-oxid nevű kémiai anyaggá alakítja át. A citrullin a fehérjeszintézis serkentésével és az aminosavak lebomlásának csökkentésével képes pozitív hatásokat kifejteni. Ezenkívül növeli az izmok oxigéntartalmát, javítja az edzés teljesítményét, csökkenti az izomfáradtságot. Növeli az ATP regenerálódását.