Nátrium-klorid
Nátrium-klorid A NaCl só néven ismert, a szervezetünk által felhasznált, számos funkcióhoz fontos összetevő. Ez egy szervetlen vegyület, amelyet nátrium és klorid egyesítésével állítanak elő, fehér kristályokat alkotva. Ízesítőként, valamint élelmiszer tartósítószerként is használják. A só finomított, finomítatlan és jóddal is dúsítható. A nátrium-kloridot leggyakrabban injekcióban adják be. A háztartásban tisztítószerként használják, eltávolítja a foltokat, a zsírt és megakadályozza a penészedést.
A tápanyagokat felszívja és szállítja, fontos szerepet játszik a vékonybélben, felszívja a tápanyagokat (klorid, cukor, víz, aminosavak), szabályozza a vérnyomást, fenntartja a megfelelő folyadékegyensúlyt, idegi jeleket küld az egész testben, elősegíti az izmok összehúzódását és ellazulását, fűszerként, tartósítószerként használják, és fokozza az élelmiszerek természetes színét.
A kis mennyiségű só használata fontos a szervezet számára, de figyelni kell a sófogyasztásra, hogy ne legyen túl magas.