Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Cékla

Osztályozás:
Egyéb nevek:
Beta Vulgaris

A cékla egy olyan gyökérzöldség, amely a konyhában nagy szerepet kap. A répagyökér mellett a levelek is fogyaszthatók. A levelek keserű ízűek, míg a gyökér édes. Több fajtája létezik, például fehér és sárga cékla, de csak a cékla gyökere tartalmazza a rákellenes betacyanin nevű vegyületet. A cékla piros színéért felelős növényi pigment, a betacianin egy összetevő, mely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és rákellenes hatással bír. Ezt a rendkívüli zöldséget nyersen vagy főzve is felhasználhatjuk, és újabban turmixokhoz adjuk, vagy sima céklalevet iszunk belőle. Vas tartalma miatt elsősorban vérszegénység kezelésére ajánlják.


A cékla nagyon gazdag tápanyagokban, hiszen kalciumot, A-vitamint, C-vitamint, folsavat, rostot, mangánt, káliumot, antioxidánsokat és a már említett vassal is rendelkezik. J
Az kiváló nitrátforrás, amely javíthatja a kognitív funkciókat, és az erek tágításával és az artériák merevségének csökkentésével hozzájárul a jobb véráramláshoz is, végső soron csökkentve a vérnyomást. A vérnyomás csökkentése többek között a szívbetegségek és a stroke megelőzésében is szerepet játszik.

A cékla antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, ezáltal növeli a szervezet ellenálló képességét. Elősegíti a vörösvérsejtek termelődését, ami segít a vérszegénység/anémia kezelésében. Támogatja az emésztőrendszer egészségét. Képes csökkenteni a vérnyomást. További előnyei közé tartozik a fizikai teljesítmény növelése, az izmok regenerálódása és a menopauza tüneteinek csökkentése.

Az antioxidánsokkal teli cékla jelentősen segíti a méregtelenítést. Segít kiöblíteni a méreganyagokat a májból, ezáltal javítja az általános egészségi állapotot, beleértve a bőr egészségét is. A friss céklalé belsőleg bevéve vagy közvetlenül a bőrre kenve hozzájárul a ragyogóbb és puhább bőrhöz. Effektíven tisztítja a bőrt, eltávolítja a méreganyagokat és feszessé, ragyogóvá és fiatalossá teszi azt. Hidratálja a bőrt, csökkenti a pórusokat és csillapíthatja a viszketést.Az ajkakra is jótékony hatással van, lágyítja őket és természetes rózsaszínűvé teszi. A cékla nagyszerűen hat a pigmentfoltokra és a pattanásokra. A hozzáadott céklaport tartalmazó arcmaszk rendszeres használata bizonyítottan csökkenti a foltokat. Amellett, hogy segít a foltok világosításában és a pattanások csökkentésében, a cékla egészséges rózsaszínű színt is ad a bőrnek.

Táplálja a hajhagymákat és megakadályozza a hajhullást és a fejbőr viszketését. A cékla fokozza a fejbőr vérkeringését, hidratálja azt és antibakteriális hatású, ami segít megelőzni a korpásodást. A céklában található karotinoidok miatt kiváló gyógyír a hajnövekedésre, mivel javítja a vérkeringést a fejbőrben és a hajhagymákban a gyökerektől kezdve. A céklában található rengeteg vitamin és egyéb tápanyag megerősíti a hajszálakat, hogy megelőzze a töredezést. A cékla természetes színezőanyagként is funkcionál.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?