Cékla
A cékla egy olyan gyökérzöldség, amely a konyhában nagy szerepet kap. A répagyökér mellett a levelek is fogyaszthatók. A levelek keserű ízűek, míg a gyökér édes. Több fajtája létezik, például fehér és sárga cékla, de csak a cékla gyökere tartalmazza a rákellenes betacyanin nevű vegyületet. A cékla piros színéért felelős növényi pigment, a betacianin egy összetevő, mely erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, és rákellenes hatással bír. Ezt a rendkívüli zöldséget nyersen vagy főzve is felhasználhatjuk, és újabban turmixokhoz adjuk, vagy sima céklalevet iszunk belőle. Vas tartalma miatt elsősorban vérszegénység kezelésére ajánlják.
A cékla nagyon gazdag tápanyagokban, hiszen kalciumot, A-vitamint, C-vitamint, folsavat, rostot, mangánt, káliumot, antioxidánsokat és a már említett vassal is rendelkezik. JAz kiváló nitrátforrás, amely javíthatja a kognitív funkciókat, és az erek tágításával és az artériák merevségének csökkentésével hozzájárul a jobb véráramláshoz is, végső soron csökkentve a vérnyomást. A vérnyomás csökkentése többek között a szívbetegségek és a stroke megelőzésében is szerepet játszik.
A cékla antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, ezáltal növeli a szervezet ellenálló képességét. Elősegíti a vörösvérsejtek termelődését, ami segít a vérszegénység/anémia kezelésében. Támogatja az emésztőrendszer egészségét. Képes csökkenteni a vérnyomást. További előnyei közé tartozik a fizikai teljesítmény növelése, az izmok regenerálódása és a menopauza tüneteinek csökkentése.
Az antioxidánsokkal teli cékla jelentősen segíti a méregtelenítést. Segít kiöblíteni a méreganyagokat a májból, ezáltal javítja az általános egészségi állapotot, beleértve a bőr egészségét is. A friss céklalé belsőleg bevéve vagy közvetlenül a bőrre kenve hozzájárul a ragyogóbb és puhább bőrhöz. Effektíven tisztítja a bőrt, eltávolítja a méreganyagokat és feszessé, ragyogóvá és fiatalossá teszi azt. Hidratálja a bőrt, csökkenti a pórusokat és csillapíthatja a viszketést.Az ajkakra is jótékony hatással van, lágyítja őket és természetes rózsaszínűvé teszi. A cékla nagyszerűen hat a pigmentfoltokra és a pattanásokra. A hozzáadott céklaport tartalmazó arcmaszk rendszeres használata bizonyítottan csökkenti a foltokat. Amellett, hogy segít a foltok világosításában és a pattanások csökkentésében, a cékla egészséges rózsaszínű színt is ad a bőrnek.
Táplálja a hajhagymákat és megakadályozza a hajhullást és a fejbőr viszketését. A cékla fokozza a fejbőr vérkeringését, hidratálja azt és antibakteriális hatású, ami segít megelőzni a korpásodást. A céklában található karotinoidok miatt kiváló gyógyír a hajnövekedésre, mivel javítja a vérkeringést a fejbőrben és a hajhagymákban a gyökerektől kezdve. A céklában található rengeteg vitamin és egyéb tápanyag megerősíti a hajszálakat, hogy megelőzze a töredezést. A cékla természetes színezőanyagként is funkcionál.