Cayenne bors
A kávébors a Capsicum annuum paprikából származó aromás fűszer. A fűszert friss, piros színű paprika szárításával és őrlésével állítják elő. Enyhén csípős (30 000-50 000 Scoville-egység), és általában fűszeres ételek készítéséhez használják.
Néha izom- és ízületi fájdalmak kezelésére használják. Otartalmaz egy olyan anyagot, amelyetkapszaicin,mely a fűszer "csípősségét" adja, és égető érzést kelt minden szöveten, amellyel érintkezik. Ahol a kapszaicin megfelelő koncentrációban kerül a szervezetbe, ott terápiás hatást fejt ki, és olyan biokémiai reakciót vált ki, amely fájdalomcsillapító (fájdalomcsillapító) és gyulladáscsökkentő hatású. Amikor a kapszaicint fájdalomcsillapításra használják, leggyakrabban kenőcsökbenvagy transzdermális tapaszokhoz adják. A cayenne-borsot néha azzal a feltevéssel is használják, hogy javíthatja a szív- és érrendszer működését, csökkentheti a vérnyomást, vagy elősegítheti a zsírégetést.