Camu Camu
Camu Camu vagy Myrciaria dubia egy trópusi fa, amely az Amazonas vidékén nő. Akár 3-6 méter magasra is megnő. A Camu camu fehér, édes illatú virágzata van, a gyümölcsök pedig meglehetősen kisebbek, narancssárga vagy lila színűek, a cseresznyéhez hasonlítanak. A bogyók savanykás ízűek, ezért ritkán fogyasztják őket frissen. Leggyakrabban bogyókivonat és por formájában fogyasztják. A Camu Camu gyümölcs fő jellemzője a magas C-vitamin-tartalma. Még több aszkorbinsavat tartalmaz, mint például az acerola vagy a homoktövis, valamint flavonoidokat, aminosavakat és számos ásványi anyagot, például vasat, káliumot és kalciumot. Fontos összetevője a rutin.
A Camu camu camu antioxidáns, gyulladáscsökkentő, antibakteriális hatású. Segít az ízületi gyulladások kezelésében, magas C-vitamin tartalma miatt. Egyaránt erősíti az immunrendszert, segít a vércukorszint és a vérnyomás csökkentésében, biztosítja az erek rugalmasságát ésátjárhatóságát, segít a súlycsökkentésben, pozitív hatással van az idegrendszerre.