Búzadara
A búzadara (Triticum durum) egy különleges búzafajta, amely a világtermelésnek mindössze mintegy 8%-át teszi ki. Ez a kemény búza egy olyan fajtája, amelyet betakarítás után búzadarává őrölnek, majd különböző formájú tészták készítéséhez használják. A búzadara tészta készülhet egész szemekből vagy csak a szemek belsejéből. A teljes kiőrlésű tészta magasabb fehérjetartalommal és ásványi anyagokkal is rendelkezik.
A magasabb rosttartalma mellett kulinárisan is jobb, mert nem ragad, jobban tartja az alakját és a mártást. A normál búzához hasonlóan a búzadara is tartalmaz glutént, ezért nem alkalmas a cöliákiában szenvedők vagy azok számára, akik valamilyen okból kerülik a glutént. Amilyen fontos a megfelelő tészta kiválasztása, ugyanolyan fontos az elkészítésének betartása is. Az olaszok úgy főzik a tésztát, hogy al dente, azaz harapható legyen. A megfelelő állag mellett nem árt észben tartani, hogy minél tovább főzzük a tésztát, annál jobban megnő a glikémiás indexe.