Butirát
A butirát elnevezés az ógörög vaj szóból származik. A görögök ugyanis észrevették, hogy ahogy a vaj vagy a tej megrohad, erős szagot kap, ami részben a tejben keletkező butirát termelésének köszönhető. A butirát az oldható rostok anyagcseréjének melléktermékeként keletkezik a vastagbélben.
A butirát egy rövid szénláncú zsírsav, amelyet a bélbaktériumok termelnek a rostok lebontásakor. Ennek az anyagcsereterméknek számos fontos funkciója van az emberi szervezetben, különösen azegészséges emésztés, az agy egészségének elősegítése ésa betegségek elleni védelem szempontjából.
A butirát egyik fő előnye a bélrendszer számára, hogy a vastagbélben található, vastagbélsejteknek, az úgynevezett kolonocitáknak az egyik fő üzemanyagforrása. Nélküle ezek a sejtek egyszerűen nem maradnának életben, és nem létezne az a bélkörnyezet, amelyben a bélmikrobák virágzanak.
Ez azért van, mert a kolonociták, ha hatékonyan működnek, oxigénmentesen tartják a beleket, és tökéletes környezetet biztosítanak a bélmikrobák számára a virágzáshoz. A butirát emellett szabályozza a táplálék természetes mozgását a bélben, és növeli a vastagbél vérellátását.
Blog



