Bromelain
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Bromelin
A bromelain az ananászban található fehérjeemésztő enzim. Először a venezuelai vegyész Vicente Marcano izolálta bromelain 1891-ben az ananászgyümölcs erjesztésével. A bromelain az ananász (Ananas sp.) minden részében jelen van, de a szár a leggyakoribb forrása, valószínűleg azért, mert a gyümölcs betakarítása után azonnal könnyen kinyerhető a felhasználható mennyiség, és főként azért, mert a szár tartalmazza a legnagyobb koncentrációban a bromelain-t.
A felhasználása mind külsőleg, ahol az égési sérülések kezelésében hasznos, mind belsőleg, mivel segít az ízületi gyulladások kezelésében. Emellett gyorsítja a sebgyógyulást és csökkenti a duzzanatokat.
A bromelain egyik legnagyobb előnye, hogy kiválóan alkalmas számos emésztési betegség kezelésére, amelyek többnyire elhúzódó gyulladásos folyamatok következményei. A bromelain enzimek aktívak, ezért elősegítik a fehérje emésztését a gyomorban és a belekben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miattA gyógyulási zavarok gyógyító hatásai közé tartozik, hogy a bromelain képes elősegíteni a sebgyógyulás gyorsabb ütemét műtétek és sérülések után. A bromelain többek között segít megelőzni és kezelni az orrmelléküreg-fertőzéseket.
Minden bromelainnem alkalmas vérhígítót szedők számára (ebben az esetben megnő a túlzott vérzés kockázata), gyomorfekélyben szenvedők számára, és nem szedhető elektív műtét előtt.
A felhasználása mind külsőleg, ahol az égési sérülések kezelésében hasznos, mind belsőleg, mivel segít az ízületi gyulladások kezelésében. Emellett gyorsítja a sebgyógyulást és csökkenti a duzzanatokat.
A bromelain egyik legnagyobb előnye, hogy kiválóan alkalmas számos emésztési betegség kezelésére, amelyek többnyire elhúzódó gyulladásos folyamatok következményei. A bromelain enzimek aktívak, ezért elősegítik a fehérje emésztését a gyomorban és a belekben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miattA gyógyulási zavarok gyógyító hatásai közé tartozik, hogy a bromelain képes elősegíteni a sebgyógyulás gyorsabb ütemét műtétek és sérülések után. A bromelain többek között segít megelőzni és kezelni az orrmelléküreg-fertőzéseket.
Minden bromelainnem alkalmas vérhígítót szedők számára (ebben az esetben megnő a túlzott vérzés kockázata), gyomorfekélyben szenvedők számára, és nem szedhető elektív műtét előtt.
Blog
Reuma: Hogyan lehet enyhíteni a tüneteket és fenntartani az egészséget
A nátha gyakori betegség, amely évente legalább egyszer szinte mindenkit érint. Bár nem súlyos betegség, nagyon kellemetlen lehet, és gyakran befolyásolja a mindennapi tevékenységeket. A nátha a hideg hónapokban a leggyakoribb, és vírusok, allergia vagy más tényezők okozhatják. Ebben a cikkben megvizsgáljuk az okait, tüneteit, valamint a kezelési és megelőzési lehetőségeket.
Olajbogyó: a Földközi-tenger gyümölcse, tele egészséggel
Az olajbogyó nemcsak népszerű snack, hanem a szív egészségét elősegítő, az immunitást erősítő és a bőr minőségét javító jótékony anyagok gazdag forrása is. Az olajbogyót termő olajfa az egyik legősibb fa, amelyet évezredek óta termesztenek. Ez a cikk végigvezeti Önt az olajbogyó történetén, fajtáin, táplálkozási előnyein és azon, hogyan élvezheti az olajbogyót az étrendjében.
Zöld tea: jótékony rituálé a test és a szellem számára
A zöld tea népszerű ital, amelyet nemcsak kellemes íze, hanem számos pozitív egészségügyi hatása is jellemez. Története egészen az ősi Kínáig nyúlik vissza, ahol nemcsak gyógyító szerként, hanem spirituális italként is tisztelték. Nézzük meg, mit kínál ez a tea, és miért válik egyre népszerűbbé napjainkban.
Hisztamin intolerancia: okok, tünetek és megoldási lehetőségek
A hisztamin-intolerancia (HIT) olyan állapot, amelyben a szervezet nem képes hatékonyan lebontani a hisztamint, a szervezetben és egyes élelmiszerekben természetesen előforduló anyagot. Ennek eredménye a hisztamin túltermelés, ami az allergiás reakciókhoz hasonló kellemetlen tünetek sorát okozhatja.