Bromelain
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Bromelin
A bromelain az ananászban található fehérjeemésztő enzim. Először a venezuelai vegyész Vicente Marcano izolálta bromelain 1891-ben az ananászgyümölcs erjesztésével. A bromelain az ananász (Ananas sp.) minden részében jelen van, de a szár a leggyakoribb forrása, valószínűleg azért, mert a gyümölcs betakarítása után azonnal könnyen kinyerhető a felhasználható mennyiség, és főként azért, mert a szár tartalmazza a legnagyobb koncentrációban a bromelain-t.
A felhasználása mind külsőleg, ahol az égési sérülések kezelésében hasznos, mind belsőleg, mivel segít az ízületi gyulladások kezelésében. Emellett gyorsítja a sebgyógyulást és csökkenti a duzzanatokat.
A bromelain egyik legnagyobb előnye, hogy kiválóan alkalmas számos emésztési betegség kezelésére, amelyek többnyire elhúzódó gyulladásos folyamatok következményei. A bromelain enzimek aktívak, ezért elősegítik a fehérje emésztését a gyomorban és a belekben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miattA gyógyulási zavarok gyógyító hatásai közé tartozik, hogy a bromelain képes elősegíteni a sebgyógyulás gyorsabb ütemét műtétek és sérülések után. A bromelain többek között segít megelőzni és kezelni az orrmelléküreg-fertőzéseket.
Minden bromelainnem alkalmas vérhígítót szedők számára (ebben az esetben megnő a túlzott vérzés kockázata), gyomorfekélyben szenvedők számára, és nem szedhető elektív műtét előtt.
A felhasználása mind külsőleg, ahol az égési sérülések kezelésében hasznos, mind belsőleg, mivel segít az ízületi gyulladások kezelésében. Emellett gyorsítja a sebgyógyulást és csökkenti a duzzanatokat.
A bromelain egyik legnagyobb előnye, hogy kiválóan alkalmas számos emésztési betegség kezelésére, amelyek többnyire elhúzódó gyulladásos folyamatok következményei. A bromelain enzimek aktívak, ezért elősegítik a fehérje emésztését a gyomorban és a belekben. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miattA gyógyulási zavarok gyógyító hatásai közé tartozik, hogy a bromelain képes elősegíteni a sebgyógyulás gyorsabb ütemét műtétek és sérülések után. A bromelain többek között segít megelőzni és kezelni az orrmelléküreg-fertőzéseket.
Minden bromelainnem alkalmas vérhígítót szedők számára (ebben az esetben megnő a túlzott vérzés kockázata), gyomorfekélyben szenvedők számára, és nem szedhető elektív műtét előtt.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?