Borsó vetése
A borsó a hüvelyesek családjába tartozó egynyári kúszónövény.A termesztett növény, amelyet már a korai kőkorszak óta termesztenek. A Földközi-tenger vidékén és Kis-Ázsiában honos. Ma már egészen Európáig délre és Ázsiáig délkeletre is termesztik. A borsónak fehér virágzata van, amelyet aztán termések, azaz hüvelyek váltanak fel. A borsó magjai a borsószemek. Az ember számára a borsó fontos növény, nemcsak történelmileg, hanem különösen a tápértéke miatt. A borsó tartalmazza a legmagasabb százalékban a fehérjét, ezért a sportolók és a fejlődésben lévő gyermekek étrendjének részét kell képeznie. Fehérjetartalmát tekintve a borsó egy szinten van a hússal, de magas fehérjeértéke mellett cukrokat és nagy mennyiségű rostot is tartalmaz. Ezért tisztítja a beleket a mérgező anyagoktól. Szintén olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a vas, a foszfor, a kálium és a magnézium.
A borsókivonatot a kozmetikumokban a degeneratív folyamatok lassítására és a sejtek szabad gyökök elleni védelmére használják. Használják feszesítő és öregedésgátló krémekben.