B12-vitamin
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Kobalamin
A B12-vitamin a szervezet megfelelő működéséhez, különösen a vérképzéshez nélkülözhetetlen vitamin. Ez egy vízben oldódó vitamin, és gyakran más B-vitaminokkal együtt használják. A B12-vitamin több évig tárolódik a májban. Az alacsony szinteken a B12-vitamin injekció formájában adható. A B12-vitamin lágy formája a cianokobalamin és a hidroxikobalamin, amely hatékonyabb. A táplálékban található kobalamint 2 aktív formává kell átalakítani, nevezetesen metil-kobalamin és dezoxiadenozil-kobalamin.
A tojásban, vörös és baromfihúsban, tejtermékekben, savanyú káposztában, pacalban található.
A B12-vitamin nagyon fontos, mert biztosítja avér és aszív- és érrendszer működését - csökkenti a szívbetegségek kockázatát éscsökkenti a homociszteinszintet. Az memóriavesztés, Alzheimer-kór támogatására, energia biztosítására, a jobb koncentráció elősegítésére használják. Támogatja továbbá az immunrendszert, az egészséges mentális állapotot, mivel fontos a szerotonin szintézisében és anyagcseréjében, kezeli a depressziót és a mentális zavarokat, támogatja az emésztőrendszert, kezeli a gyulladásos bélbetegségeket és a hasmenést. Elősegíti a csontok egészségét és megelőzi a csontvesztést (csontritkulás).Egyes kutatások szerint a homociszteinszint csökkentésével megelőzheti a makula degeneráció kockázatát (az emelkedett homociszteinszint a makula degeneráció fokozott kockázatával jár együtt). Elősegíti az egészséges haj, köröm és bőr.
A napi ajánlott adag 0,4 μg -2,4 μg.
A vitaminhiány 2 okból fordul elő, az első ok a B12-vitamin hiánya az étrendben, a második ok pedig az, hogy a szervezet nem tudja teljes mértékben felszívni a táplálékból az intrinzikus faktor elégtelen termelődése miatt.
A rizikócsoportba tartoznak az idősek, a gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedők (Crohn-betegség, cöliákia - gluténérzékenység), a gyomor-bélrendszeri műtétek (bélrezekció) után szenvedők, a szigorú vegán étrendet tartók, a vércukorszint szabályozására metformint szedők, a gyomorégés elleni gyógyszert szedők.
A hiány jelentkezhet vérszegénység, depresszió, fáradtság, izomgyengeség, hangulatzavarok, rossz bélműködés, fáradtság és koncentrációs zavarok formájában. A B12-vitamin hiánya a terhesség korai szakaszában növelheti a születési rendellenességek, például az idegcső-rendellenességek kockázatát, emellett koraszüléshez vagy vetéléshez vezethet.
Due to water solubility, a B12-vitamin túladagolása nem lehetséges, mivel a túlzott mennyiség a vizelettel ürül.
A tojásban, vörös és baromfihúsban, tejtermékekben, savanyú káposztában, pacalban található.
A B12-vitamin nagyon fontos, mert biztosítja avér és aszív- és érrendszer működését - csökkenti a szívbetegségek kockázatát éscsökkenti a homociszteinszintet. Az memóriavesztés, Alzheimer-kór támogatására, energia biztosítására, a jobb koncentráció elősegítésére használják. Támogatja továbbá az immunrendszert, az egészséges mentális állapotot, mivel fontos a szerotonin szintézisében és anyagcseréjében, kezeli a depressziót és a mentális zavarokat, támogatja az emésztőrendszert, kezeli a gyulladásos bélbetegségeket és a hasmenést. Elősegíti a csontok egészségét és megelőzi a csontvesztést (csontritkulás).Egyes kutatások szerint a homociszteinszint csökkentésével megelőzheti a makula degeneráció kockázatát (az emelkedett homociszteinszint a makula degeneráció fokozott kockázatával jár együtt). Elősegíti az egészséges haj, köröm és bőr.
A napi ajánlott adag 0,4 μg -2,4 μg.
A vitaminhiány 2 okból fordul elő, az első ok a B12-vitamin hiánya az étrendben, a második ok pedig az, hogy a szervezet nem tudja teljes mértékben felszívni a táplálékból az intrinzikus faktor elégtelen termelődése miatt.
A rizikócsoportba tartoznak az idősek, a gyomor-bélrendszeri betegségben szenvedők (Crohn-betegség, cöliákia - gluténérzékenység), a gyomor-bélrendszeri műtétek (bélrezekció) után szenvedők, a szigorú vegán étrendet tartók, a vércukorszint szabályozására metformint szedők, a gyomorégés elleni gyógyszert szedők.
A hiány jelentkezhet vérszegénység, depresszió, fáradtság, izomgyengeség, hangulatzavarok, rossz bélműködés, fáradtság és koncentrációs zavarok formájában. A B12-vitamin hiánya a terhesség korai szakaszában növelheti a születési rendellenességek, például az idegcső-rendellenességek kockázatát, emellett koraszüléshez vagy vetéléshez vezethet.
Due to water solubility, a B12-vitamin túladagolása nem lehetséges, mivel a túlzott mennyiség a vizelettel ürül.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?