B10-vitamin
Osztályozás:
Egyéb nevek:
PABA, paraaminobenzoesav
A para-aminobenzoesav (PABA), más néven B10-vitamin egy szerves vegyület, amely bizonyos élelmiszerekben, például sörélesztőben, húsokban, gombákban, teljes kiőrlésű gabonákban és spenótban található.
A B10-vitamin a B-vitamin komplex tagja, és feladata, hogy megvédje a szervezetet a káros környezeti hatásoktól. Segít a folsav képződésében, fontos szerepet játszik a fehérjék hasznosulásában, használják vérszegénység (segíti a vörösvértestek képződését) és székrekedés kezelésére. Enyhíti az égési sérülések fájdalmát, fenntartja az egészséges bőrt és a pigmentet. A B10-vitamin megtalálható a májban és a gabonafélékben. Ennek a vitaminnak a hiánya nem elég gyakori, mivel könnyen elérhető az étrendben. Előfordulhat a bélbaktériumokat befolyásoló antibiotikumok hosszú távú használata esetén. Ebben az esetben fáradtság, gyakori fejfájás, idegesség, depresszió, székrekedés vagy más krónikus gyomor-bélrendszeri zavarok lépnek fel.
A B10-vitamin a B-vitamin komplex tagja, és feladata, hogy megvédje a szervezetet a káros környezeti hatásoktól. Segít a folsav képződésében, fontos szerepet játszik a fehérjék hasznosulásában, használják vérszegénység (segíti a vörösvértestek képződését) és székrekedés kezelésére. Enyhíti az égési sérülések fájdalmát, fenntartja az egészséges bőrt és a pigmentet. A B10-vitamin megtalálható a májban és a gabonafélékben. Ennek a vitaminnak a hiánya nem elég gyakori, mivel könnyen elérhető az étrendben. Előfordulhat a bélbaktériumokat befolyásoló antibiotikumok hosszú távú használata esetén. Ebben az esetben fáradtság, gyakori fejfájás, idegesség, depresszió, székrekedés vagy más krónikus gyomor-bélrendszeri zavarok lépnek fel.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?