B1-vitamin
A B1-vitamin tiamin néven ismert, amely fontos a szénhidrátok és az aminosavak anyagcseréjében. A tiamin nem raktározódik el az emberi szervezetben, ezért fontos a napi pótlása. A B1-vitamin szintjét a szervezetben a fekete tea és a kávé csökkenti.
Megtalálható a hüvelyesekben, az élesztőben, a marha- és sertéshúsban, a tenger gyümölcseiben és a diófélékben.
A B1-vitamin azért fontos, mert elősegíti az emésztést és részt vesz a cukrok átalakításában, pontosabban a cukrok glükózzá történő felbontásában. Elkerülhetetlen tehát a glükóz anyagcseréhez. Emellett erősíti azimmunrendszert, támogatja a szív- és érrendszert, az izomrendszert, és fenntartja a központi idegrendszer működését.
A B1-vitamin hiányának különösen azok vannak kitéve, akikrosszul táplálkoznak, rákosak és hemodializáltak. A reggeli rosszulléttől szenvedő terhes nők is veszélyeztetettek. Az alkohol befolyásolja a tiamin felszívódását az ételekből. A B-komplex vitaminokat együtt kell szedni. A B1-vitamin hiánya fogyást, étvágytalanságot, perifériás idegi problémákat és mentális problémákat eredményezhet. Túladagolás nem lehetséges, mivel a szervezet a felesleget a vizelettel üríti ki.