Articsóka kivonat
Az articsóka a Földközi-tengerben őshonos gyűszűvirágfaj. Az articsóka kivonat nagy koncentrációban tartalmazza a növény vegyületeit, így nagyobb potenciális egészségügyi előnyökkel rendelkezik, mintha articsókát ennénk a konyhában. A kivonatot a levelekből és a gyökerekből állítják elő, amelyeket összezúznak, fagyasztva szárítanak9 , végül 6396 metanol és víz keverékével keverik össze. Tartalmazrostot, fehérjét, C-, K-, B-vitamint, magnéziumot, káliumot, nátriumot, mangánt, kalciumot, cinket, luteolint, klorogénsavat, apigenint, szterolokat, inulint.
Az antioxidáns hatású. Csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet. Javítja az emésztést, elősegíti a máj egészségét, növeli az epetermelést. Elősegíti a szív egészségét, szabályozza a vérnyomást. Enyhítheti az irritábilis bélrendszer tüneteit (gyomorfájdalom, puffadás, székrekedés, görcsök).
Mellékhatásként allergiát és magas inulintartalmat okozhat.
Ellenejavallatok: terhes és szoptatós nők: a biztonságosságra vonatkozó bizonyítékok hiánya, epeköves vagy epeúti elzáródásban szenvedők kerüljék a kivonat szedését.