Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Arhat

Osztályozás:
Egyéb nevek:
Luo Han Guo, momordicae grosvenori
Az Arhat egy kúszónövény. Ez a szokatlan szőlő a közeli fákra való felmászás képességének köszönhetően nő, és hajtásai gyakran elérik az öt méteres hosszúságot. Az úgynevezett "szerzetesgyümölcs" termését viszonylag kemény, puha kis szőrszálakkal borított héj borítja, kerek (némileg a miniatűr tökhöz hasonlít), és átmérője eléri az öt-hét centimétert, e termések belsejében húsos és nagyon lédús hús található, nagyszámú apró maggal. És minél érettebb a gyümölcs, annál édesebb és sötétebb lesz! Az arhatnak más neve is van - gyakran nevezik Buddha-gyümölcsnek vagy Luo Han Guónak.

A szerzetesgyümölccsel csak szigorúan korlátozott területeken találkozhatsz - Thaiföld és Kína csak néhány tartományában termesztik. Ezek a tőkék nagyon bőségesen teremnek, de a termesztés nehézségei más régiókban és országokban nem teszik lehetővé a termés ipari méretű betakarítását, és még kevésbé azt, hogy ezeket a gyümölcsöket exportra küldjék más országokba.

A gyógyászati alapanyagként általában a kissé éretlen gyümölcsöket szedik le, amelyek nagyon gazdagok rostokban, hatalmas koncentrációban tartalmaznak C-vitamint és számos más vitamint, valamint triterpén-glikozidokat és cukrokat (főként glükózt és fruktózt).


A majomgyümölcs mindig nagyon édes, de még minimálisan sem befolyásolja a vércukorszintet. Egy ilyen érdekes tulajdonság a gyümölcspép mogrozidtartalmának köszönhető - ez a név a legösszetettebb triterpénvegyületeket rejti, amelyek irritálják a nyelv édességre reagáló receptorait. Ugyanakkor ezek a triterpenoidok rendkívül irritáló hatásúak - nem bomlanak le, hogy energiát szabadítsanak fel, vagy inzulintermelést indítsanak el. A fent említett mogrozidok erős méregtelenítő hatással is rendelkeznek, emellett a szerzetesgyümölcs vérzéscsillapító, antioxidáns, rákellenes, gyulladáscsökkentő, hűsítő és emésztést elősegítő tulajdonságokkal is büszkélkedhet.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?