Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

Amaranthus spinosus

Osztályozás:
Egyéb nevek:
Amaranthus, Tüskésfejű menyét
Amaranthus spinosus az amarant egyik főként trópusi és szubtrópusi régiókban megtalálható amarant faja. Egyéves, 1,5 méter magasra növő fűszernövény. A termés egy kapszula, amely egy sima, vörösesbarna, lencse alakú magot tartalmaz.


Az amaránt az egyik legegészségesebb élelmiszer, elsősorban szokatlanul magas fehérjetartalma miatt. Emellett jelentős mennyiségű antioxidánst, zsírokat, szénhidrátot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, vasat, nátriumot, káliumot és aszkorbinsavat tartalmaz.


Amaranthus spinosus számos gyógyhatással rendelkezik. A növény frissen és szárítva is felhasználható. A gyökér hatékony vizelethajtóként hat. Levét láz, hasmenés és fogfájás kezelésére használják. A leveleket ekcéma, égési sérülések, sebek, fekélyek, fülfájás, orrvérzés és aranyér kezelésére alkalmazzák. A nedvét szemöblítésre és gyermekeknél görcsök enyhítésére használják. Az amarant jótékony hatással van a légzésre, és például kígyómarások kezelésére is használják.

A leveleket és a fiatal növényeket nyersen vagy főzve zöldségként fogyasztják. Keserű ízűek, és általában csak kis mennyiségben fogyasztják őket. Az amarant magokat, amelyek nagyon táplálóak, főzve fogyasztják. Akár 17% zsírt is tartalmazhatnak, és olaj készítésére is használják őket.

A konyhai és gyógyászati felhasználáson kívül az amarantot a kozmetikumokban is alkalmazzák. Bőr- és hajápolásra használják. Elősegíti a haj és a fejbőr egészségét, erősíti a hajat, védi a károsodástól és fényt ad neki. Az amarant különösen magas lizin-tartalmú, amely aminosav jelen van a hajban, de a szervezet nem képes saját maga előállítani. A lizin erősen tartja a hajat, elősegíti a haj növekedését és megakadályozza a hajhullást. Az amarant emellett gazdag forrása a szkvalénnek, amely lágyítószerként működik, táplálja a hajat, növeli annak fényét és védi a töredezéstől.


Az amaránt magjai, amelyek magas arányban tartalmaznak omega-6 és omega-9 zsírsavakat, hidratáló és regeneráló hatással vannak a bőrre. Elősegítik a hidratálást, a méregtelenítést, növelik a bőr rugalmasságát, megnyugtatják a bőrt és csökkentik a ráncok megjelenését.

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?