Alfa liponsav
Osztályozás:
Egyéb nevek:
ALA, alfa-liponsav
Ez egy telítetlen zsírsav, amelyet néha tioctic savnak is neveznek. A B-vitaminok csoportjába tartozik. A szervezetben minden olyan sejtben megtalálható, amely mitokondriumokat képez, ahol segít az enzimeknek a tápanyagokat energiává alakítani. Vízben és zsírban oldódik. Megtalálható a vörös húsokban, szervekben (máj, vese, szív), zöld zöldségekben, brokkoliban, kelbimbóban, spenótban, paradicsomban és burgonyában.
Az emellett a liponsav segít felerősíteni a szervezetben lévő más fontos antioxidánsok pozitív hatásait, mint például a glutation és a koenzim Q10 - az öregedés és a betegségek elleni küzdelemben nélkülözhetetlen két vegyület. A B-vitaminokkal együttműködve támogatja továbbá a szervezet energiatermelését azáltal, hogy a táplálék összetevőit - szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat - a későbbi felhasználás céljából tárolt energiává alakítja. A liponsav ezt úgy teszi, hogy segít megóvni a mitokondriumokat, az energiatermelő sejtek gyárait az oxidatív stressz okozta károsodástól, így biztosítva a szervezet hatékony energiatermelését.
Az alfa-liponsav antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vércukorszintet, csökkenti az inzulinrezisztenciát, lassítja a bőr öregedését, javítja az idegműködést, csökkenti az idegkárosodást, lassítja a carpalis alagút szindróma progresszióját, elősegítheti a súlycsökkentést, lassíthatja az Alzheimer-kór progresszióját és a szívbetegségek kockázatát.
Az emellett a liponsav segít felerősíteni a szervezetben lévő más fontos antioxidánsok pozitív hatásait, mint például a glutation és a koenzim Q10 - az öregedés és a betegségek elleni küzdelemben nélkülözhetetlen két vegyület. A B-vitaminokkal együttműködve támogatja továbbá a szervezet energiatermelését azáltal, hogy a táplálék összetevőit - szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat - a későbbi felhasználás céljából tárolt energiává alakítja. A liponsav ezt úgy teszi, hogy segít megóvni a mitokondriumokat, az energiatermelő sejtek gyárait az oxidatív stressz okozta károsodástól, így biztosítva a szervezet hatékony energiatermelését.
Az alfa-liponsav antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vércukorszintet, csökkenti az inzulinrezisztenciát, lassítja a bőr öregedését, javítja az idegműködést, csökkenti az idegkárosodást, lassítja a carpalis alagút szindróma progresszióját, elősegítheti a súlycsökkentést, lassíthatja az Alzheimer-kór progresszióját és a szívbetegségek kockázatát.
Az alfa-liponsav részt vesz az BCAA aminosavak az izommunkához szükséges energiává történő átalakításában. Ez az anyag fontos antioxidáns. Hatékony a cukorbetegség kialakulása ellen, mert stabilan tartja a vércukorszintet.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?