Acerola
Osztályozás:
Egyéb nevek:
Malpighia glabra, malpighia, marbadon cseresznye, trópusi cseresznye
Acerola (Malpighia Glabra) egy olyan cserje, amely a mi szélességi körünkben kevésbé ismert. A "barbadosi cseresznye" becenevet viseli, és magasC-vitamin-tartalmáról nevezetes. A beszámolók szerint még 50-100-szor több C-vitamin van benne, mint a narancsban és a citromban. Acerola hasonlít a cseresznyére, és a világ trópusi részein őshonos. Főleg Mexikóban, Indiában és a Karib-térségben található meg.
Leginkább barbadosi cseresznye néven ismert. Ahogy a neve is mutatja, Barbados szigetén, de Brazíliában is megtalálható. Ezek magas cserjék, amelyek gyümölcsei kisebbek, narancssárgától a pirosig terjedő színűek és savanykás ízűek. Az acerola az egyik leggazdagabb gyümölcs aszkorbinsav (C-vitamin) tekintetében, amely fontos a kollagénszintézishez és a megfelelő működéshez, a szalagok, inak és ízületek megfelelő működéséhez.
Az acerola nagyon alacsony kalóriatartalmú (32 kcal), és számos pozitív előnye van, többek között antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül az Acerola által tartalmazott klorogénsav segít a vércukorszint csökkentésében, a cukorbetegségben a glükózszint szabályozásában, és megelőzi a sejtek szabad gyökök okozta károsodása által okozott krónikus gyulladásos betegségeket.
Támogatja az immunrendszert és küzd a fáradtság ellen. A C-vitamin többek között segíti a bevitt vas felszívódását. Az Acerola nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásukról ismertek. Leginkább por alakban található meg, de szirupokat és lekvárokat is készítenek belőle. Ennek fő oka, hogy a gyümölcs a szüret után nagyon hamar megromlik.
Leginkább barbadosi cseresznye néven ismert. Ahogy a neve is mutatja, Barbados szigetén, de Brazíliában is megtalálható. Ezek magas cserjék, amelyek gyümölcsei kisebbek, narancssárgától a pirosig terjedő színűek és savanykás ízűek. Az acerola az egyik leggazdagabb gyümölcs aszkorbinsav (C-vitamin) tekintetében, amely fontos a kollagénszintézishez és a megfelelő működéshez, a szalagok, inak és ízületek megfelelő működéséhez.
Az acerola nagyon alacsony kalóriatartalmú (32 kcal), és számos pozitív előnye van, többek között antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ezenkívül az Acerola által tartalmazott klorogénsav segít a vércukorszint csökkentésében, a cukorbetegségben a glükózszint szabályozásában, és megelőzi a sejtek szabad gyökök okozta károsodása által okozott krónikus gyulladásos betegségeket.
Támogatja az immunrendszert és küzd a fáradtság ellen. A C-vitamin többek között segíti a bevitt vas felszívódását. Az Acerola nagy mennyiségű flavonoidot tartalmaz, amelyek antioxidáns hatásukról ismertek. Leginkább por alakban található meg, de szirupokat és lekvárokat is készítenek belőle. Ennek fő oka, hogy a gyümölcs a szüret után nagyon hamar megromlik.
Blog
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?