A-vitamin
A vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely számos fontos folyamathoz szükséges a szervezetben. A vitamin két formában áll rendelkezésre: A1-vitamin (retinol) és A2-vitamin (3-dehidroretinol). Az első forma az aktív vitamin, amelyet a szervezet önmagában is fel tud használni. Ez a vitamintípus az állati eredetű termékekben található meg. Tágabb értelemben ide sorolhatjuk a provitamin A-t is, amely egy növényekben található karotinoid, amelyet a szervezet aktív A-vitaminná alakít, majd felhasznál.
A retinol megtalálható a tojásban, a májban, a sajtban, halolajban, tejszínben, gyümölcsökben és zöldségekben.
A vitamin segít az egészséges látás megőrzésében, megelőzi az éjszakai vakságot. Az sejtek növekedését és fejlődését, valamint azok megfelelő osztódását is segíti, támogatja az immunrendszert, hozzájárul a csontok megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez, fenntartja az egészséges reproduktív rendszert, és külsőleg a pattanások kezelésére alkalmas.
Az A-vitamin hiánya okozhat nyctalopiát, azaz éjszakai vakságot, valamint fokozott fertőzésérzékenységet és betegségből való lassabb felépülést, fokozott törésérzékenységet, valamint csökkent spermium- és petesejtminőséget.
Az A-vitamin ajánlott adagja:
gyermekek és serdülők: 300-600 mcg
férfiak: 900 mcg
nők: 700 mcg