Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

A-vitamin

Osztályozás:
Egyéb nevek:
Retinol

A vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely számos fontos folyamathoz szükséges a szervezetben. A vitamin két formában áll rendelkezésre: A1-vitamin (retinol) és A2-vitamin (3-dehidroretinol). Az első forma az aktív vitamin, amelyet a szervezet önmagában is fel tud használni. Ez a vitamintípus az állati eredetű termékekben található meg. Tágabb értelemben ide sorolhatjuk a provitamin A-t is, amely egy növényekben található karotinoid, amelyet a szervezet aktív A-vitaminná alakít, majd felhasznál.
A retinol megtalálható a tojásban, a májban, a sajtban, halolajban, tejszínben, gyümölcsökben és zöldségekben.

A vitamin segít az egészséges látás megőrzésében, megelőzi az éjszakai vakságot. Az sejtek növekedését és fejlődését, valamint azok megfelelő osztódását is segíti, támogatja az immunrendszert, hozzájárul a csontok megfelelő fejlődéséhez és növekedéséhez, fenntartja az egészséges reproduktív rendszert, és külsőleg a pattanások kezelésére alkalmas.

Az A-vitamin hiánya okozhat nyctalopiát, azaz éjszakai vakságot, valamint fokozott fertőzésérzékenységet és betegségből való lassabb felépülést, fokozott törésérzékenységet, valamint csökkent spermium- és petesejtminőséget.

Az A-vitamin ajánlott adagja:
gyermekek és serdülők: 300-600 mcg
férfiak: 900 mcg
nők: 700 mcg




Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

Blog

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?