Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

A Matcha tea előnyei

Matcha tea, vagy más néven Maccha, egy ősi ital, amelyet a Camellia sinensis növényből származó, finomra őrölt, élénkzöld porból készítenek. Ez egy természetes, organikus zöld tea, amely hosszú múltra tekint vissza. A legkorábbi említések Kínából és Japánból származnak, ahol gyógyszerként használták különböző betegségek ellen, később pedig elsősorban az anyagcsere felgyorsítására és a koncentráció fokozására való képessége miatt.

aroma, aromás, buddha



A tea érdekessége a növesztése.A betakarítás előtt néhány héttel a teanövény mezejét árnyékba helyezik, hogy elkerüljék a közvetlen napfényt, és a növény szinte teljes sötétségben van. A növény ekkor a klorofill és az aminosavak fokozottabb termelésével kompenzálja a fényhiányt. Általában a növény a termesztés ezen formája révén több tápanyagot őriz meg, és sötétebb zöld árnyalatot kap.
A matcha teával és a benne lévő anyagokkal kapcsolatos tanulmányok számos előnyös hatást mutattak ki az emberi egészségre:

magas antioxidáns tartalom

Matcha tea a legfontosabb katechinforrás. A katechinek erőteljes természetes antioxidánsok,, amelyek megvédik a szervezetet a szabad gyököktől és az oxidatív stressztől. A szabad gyökök károsítják vagy elpusztítják a sejteket, ami különböző betegségekhez vezet.

A sejtek elváltozása és károsodása szívbetegségeket, korai öregedést vagy akár rákot is eredményezhet. A szabad gyökök feleslege súlyosbítja a gyulladást, és súlyosbítja a helyzetet, amikor a szervezet fertőzésekkel küzd. A szabad gyökök feleslege emellett oxidatív stresszt okozhat, azaz egyensúlyhiányt a szabad gyökök termelődése és a szervezet azon képessége között, hogy káros hatásaikat antioxidánsokkal ellensúlyozza.

Az kutatások szerint a matcha teában bizonyos katechinek száma akár 137-szer magasabb, mint más zöld teafajtákban.

Májvédelem

Az egészséges máj fontos az egészségünk szempontjából, és kulcsszerepet játszik a méreganyagok kiürítésében és a tápanyagok feldolgozásában. A Matcha tea az, amely pozitív hatással lehet a máj egészségére.

15 tanulmány elemzése megállapította, hogy a zöld tea rendszeres fogyasztása csökkenti a májbetegségek kockázatát.
Egy másik tanulmány 80 olyan betegen végzett kutatást, akiknek májbetegségét a májban lévő szokatlanul magas koleszterin- és trigliceridszint okozta. Miután a betegek 12 hétig zöldtea-kivonatot fogyasztottak, jelentősen csökkent a májenzimszint, ami a májkárosodás jele.


Növekedett a figyelem, a memória és az agyi teljesítmény


Matcha egy L-theanin nevű vegyületet is tartalmaz, amely olyan hormonokat termel, mint a dopamin és a szerotonin, amelyek javítják a hangulatot, fokozzák a memóriát és elősegítik a jobb koncentrációt. Az L-theanin a alfa-hullám aktivitást az agyban, ami növeli a szerotonin, GABA és a dopamin szintjét, relaxációs hatást vált ki, és segíthet a stressz csökkentésében.
Egy kutatásban, amelyben a résztvevők matcha teát vagy 4 gramm matcha port tartalmazó szeletet fogyasztottak, megállapították, hogy a matcha fokozottabb figyelmet és memóriát okozott a kontrollcsoporthoz képest.

A matcha tea ráadásul nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, mint a hagyományos zöld tea, és a koffein az, amit az agyra, a figyelemre és a memóriára gyakorolt pozitív hatásokkal hoztak összefüggésbe.

Szívtámogatás


A szívbetegségek világszerte a vezető halálokok közé tartoznak. Kimutatták, hogy különösen a zöld tea fogyasztása csökkentheti a rossz LDL-koleszterin és a trigliceridek szintjét, így védelmet nyújt a szívbetegségek ellen.


Az LDL-koleszterin oxidációját,és ennek következtében a koleszterin lerakódását.

Így a kiegyensúlyozott étrenddel és egészséges életmóddal kombinálva a zöld tea fogyasztása segíthet megőrizni a szív egészségét és erejét.

Segít a fogyásban


A legtöbb fogyókúrás étrend-kiegészítő "zöld tea kivonatot" tartalmaz, mivel a zöld tea közismert fogyókúrás képességéről.

Tanulmányok szerint a zöld tea fogyasztásával megnövekedett anyagcsere és fokozott zsírégetés jár együtt.
Egy tanulmány megállapította, hogy amikor a zöld teát mérsékelt testmozgás közben fogyasztották, a zsírégetés megnövekedett, akár 17%-kal is.
A 11 tanulmány elemzése kimutatta, hogy a zöld tea csökkentette a testsúlyt, és ezt követően segített fenntartani a csökkentett súlyt.

Bár ezek a vizsgálatok elsősorban a zöld tea kivonatára összpontosítottak, a matcha ugyanabból a növényből származik, és ugyanilyen, ha nem nagyobb hatással kell rendelkeznie.

Gyulladáscsökkentő


A zöld tea polifenolokat tartalmaz, olyan vegyületeket, amelyek közül az EGCG a legkiemelkedőbb. Ez a vegyület gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek megkönnyíteni a gyulladásos bélbetegségeket, például a Crohn-betegséget.



tea, Chiang Mai, matcha



Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z