Kattintson ide a BrainMarket.cz oldalra

A magnézium 10 tudományosan megalapozott előnye




A magnéziumot a negyedik leggyakoribb ásványi anyagnak tartják az emberi szervezetben, és ez főként azért van így, mert nemcsak az agy, hanem az egész szervezet számára nélkülözhetetlen. Valószínű, hogy a táplálékunkból nem tudunk belőle annyit felvenni, amennyire a szervezetünknek szüksége lenne. Íme a magnézium 10 bizonyítékokkal alátámasztott előnye.

A magnézium több száz biokémiai reakcióban vesz részt a szervezetünkben

A magnézium a földben, a tengerekben, a növényekben, az állatokban és az emberekben megtalálható ásványi anyag. A szervezet magnéziumtartalmának mintegy 60%-a a csontokban található, míg a maradék 40% az izmokban, a lágy szövetekben és a folyadékokban, köztük a vérben. (1) A magnézium a szervezet minden sejtje számára nélkülözhetetlen, mivel része az enzimek által folyamatosan végrehajtott biokémiai reakcióknak. Valójában a magnézium több mint 600 reakcióban vesz részt a szervezetünkben, többek között (2):

  • Energiatermelés -magnesium segít a táplálék energiává alakításában.
  • Proteinképzés - részt vesz a fehérjék aminosavakból történő képződésében.
  • Génfenntartás - segít a DNS és az RNS (Ribonukleinsav) előállításában és módosításában.
  • Az izommozgás - részt vesz az izmok összehúzódásában és ellazulásában.
  • Az idegrendszer szabályozása - segít az agyban és az idegrendszerben üzeneteket küldő neurotranszmitterek szabályozásában.


Növelheti a fizikai teljesítményt

A magnéziumbevitelt minden fizikai tevékenység során növelni kell. A bevitelt körülbelül 10-20%-kal kell növelni (3). A magnézium segít a vércukor izommá alakításában, ezáltal eltávolítja a laktátot, amely edzés közben felhalmozódhat az izmokban, majd fájdalmat okozhat (4). Tanulmányok kimutatták, hogy a magnesium növelheti a sportolók, az idősek vagy a krónikus betegségben szenvedők fizikai teljesítményét (5 , 6, 7 ).



Magnesium küzd a depressziós állapotok ellen

A magnézium alapvető szerepet játszik az agyműködésben, és az alacsony magnéziumszint összefüggésbe hozható a depresszió kockázatával (8). Egyes szakértők úgy vélik, hogy a táplálkozásunk alacsony magnéziumszintje a depresszió és a mentális betegségek kiváltó okaként működhet (9).



Segít a cukorbetegség megelőzésében 2. Típusú

Tanulmányok szerint a 2-es típusú cukorbetegek körülbelül 48%-ának alacsony a vér magnéziumszintje (10). Emellett a kutatások azt mutatják, hogy az alacsony magnéziumbevitellel rendelkező embereknél a cukorbetegség kialakulásának kockázata is nagyobb (11).


A magnézium segít csökkenteni a vérnyomást

A magas vérnyomásban szenvedőknél a tanulmányok szerint a magnézium szedése csökkentheti a vérnyomást (12, 13, 14).



Gyulladáscsökkentő hatások

A hosszú távú alacsony magnéziumbevitel összefügg a krónikus gyulladással, amely az öregedés, az elhízás és a későbbi krónikus betegségek egyik tényezője (15, 16, 17). A magnéziumpótlás segíthet csökkenteni a CRP-t és a gyulladás egyéb tüneteit idősebb felnőtteknél, túlsúlyos embereknél és prediabéteszben szenvedőknél (18, 19, 20).



A magnézium segít a migrén ellen

A migrén olyan legyengítő állapot, amelyben a fejfájás mellett hányinger, hányás, valamint fokozott fény- és zajérzékenység is jelentkezik. Egyes kutatók úgy vélik, hogy a migrénben szenvedők magnéziumhiányban is szenvednek (21). Ezenkívül a magnéziumban gazdag élelmiszerek enyhítik a migrénes tüneteket (22).



csökkenti az inzulinrezisztenciát

Az inzulinrezisztencia a metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség egyik vezető oka. Jellemzője, hogy az izom- és májsejtek csökkent képessége a cukor felszívására a véráramból. A magnézium kulcsszerepet játszik ebben, és sok metabolikus szindrómában szenvedő ember magnéziumhiányos (23). Ezenkívül az inzulinrezisztenciát kísérő magas inzulinszint a magnézium vizelettel történő kiválasztásához is vezet, ami tovább csökkenti a magnéziumszintet (24).



Segít a PMS tüneteinek enyhítésében

A PMS, vagyis a premenstruációs szindróma a szülőképes korú nők egyik leggyakoribb rendellenessége. Főbb tünetei közé tartozik a vízvisszatartás, a hasi fájdalom, a fáradtság és az ingerlékenység. Különösen a magnézium bevitele bizonyítottan javítja a hangulatot, csökkenti a vízvisszatartást és a PMS egyéb tüneteit (25, 26).



A táplálék magnesium tartalma

Az ajánlott napi magnéziumbevitel férfiaknál 400-420 mg, nőknél 310-320 mg naponta, a fizikai aktivitástól függően. A magnéziumban gazdag élelmiszerek közé tartoznak a halak, különösen a makréla, a laposhal és a lazac, valamint az étcsokoládé, a tökmag, a bab, a spenót, a mandula, a kesudió és az avokádó.

Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
Fisetin: Új remény a sejtek egészségére
A fisetin egy természetes flavonoid, amely egyes gyümölcsökben és zöldségekben, például az eperben, az almában, a kiviben, a paradicsomban és a hagymában található. Ez a vegyület egyre nagyobb érdeklődésre tart számot potenciális egészségügyi előnyei miatt, különösen az öregedés és a sejtműködés támogatása terén.
Hibák a bőrápolásban
Hibák a bőrápolásban
A megfelelő bőrápolás az egészséges és ragyogó megjelenés kulcsa. Mégis sokan követnek el olyan hibákat, amelyek károsíthatják vagy ronthatják a bőrt. Nézzük a leggyakoribb hibákat, amelyeket érdemes elkerülni.
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
Prebiotikumok: táplálkozás a bélrendszer és az egészség érdekében
A prebiotikumok az egészséges emésztőrendszer fenntartásának egyik legfontosabb tényezői. A probiotikumokkal ellentétben, amelyek közvetlenül élő mikroorganizmusok, a prebiotikumok olyan nem emészthető élelmiszer-összetevők, amelyek a bélben élő hasznos baktériumok táplálékául szolgálnak. Miért olyan fontosak, és hol találhatjuk meg őket?
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
Természetes édesítőszerek: A cukor egészségesebb alternatívája
A természetes édesítőszerek egyre népszerűbbek a finomított cukor alternatívájaként. Édes ízt kínálnak, de gyakran alacsonyabb kalóriatartalommal és jobb táplálkozási tulajdonságokkal. Emellett kíméletesebbek lehetnek a szervezetünkhöz és kevésbé terhelik a vércukorszintet. Milyen típusú természetes édesítőszerek léteznek, és mi teszi őket egyedivé?

Keresse meg a kompozíciót

1 2 3 4 5 6 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z