9 ok, amiért érdemes csukamájolajat szedni
Mi az a csukamájolaj?
1.) Gyulladáscsökkentő tulajdonságok
A répamájolaj az egyik leggazdagabb természetes forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyek a dokozahexaénsav (DHA) és a eikozapentaénsav (EPA). Természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt az omega-3 zsírsavakat gyakran használják a szív- és érrendszeri betegségek vagy az artritisz megelőzésére.
A finomított növényi olajokat (például szójaolaj, repceolaj, gyapotmagolaj és kukoricaolaj) tartalmazó feldolgozott élelmiszerek és gyors- vagy sült ételek túlzott fogyasztása miatt egyre nagyobb az omega-3 hiánya. Sajnos ezek az olajok nagyon magas omega-6 zsírsavtartalommal rendelkeznek. Az omega-3-ban gazdag csukamájolaj fogyasztása az egyik módja a szervezetben lévő gyulladások megfékezésének és a zsírsavarány optimalizálásának.
2.) D-vitamin forrás
A D-vitamint elsősorban vitaminként ismerik, a szervezetben azonban inkább hormonként, mint vitaminként viselkedik. Befolyásolja a neurotranszmitterek működését, a szív egészségét és a gyulladásos reakciókat a szervezetben. A vitamin a bőrben szintetizálódik, amikor ki vagyunk téve a nap UV-sugarainak. A legjobb módja annak, hogy elegendő D-vitaminhoz jussunk, ha naptej nélkül töltünk egy kis időt a szabadban, és D-vitaminban gazdag ételeket fogyasztunk.
A D-vitamin nemcsak a csontok egészségéhez járul hozzá, hanem valamennyi sejtünk fontos funkcióit támogatja. Mivel az alacsony D-vitamin-szint zavarhatja a sejtek szaporodási képességét, a D-vitamin hiánya növelheti a betegségek kockázatát, és krónikus autoimmun betegség, kognitív vagy szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, csontritkulás stb. kialakulását okozhatja.
3.) A-vitamin forrása
Az A-vitamin fontos antioxidáns, amely csökkenti az oxidatív stresszt és ezáltal csökkenti a gyulladást. Elősegíti az egészséges szemet, agyat és fontos a hormontermeléshez. Aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, az elegendő A-vitaminnal is rendelkezik. Az A-vitamin hiánya különösen azoknál jelent kockázatot, akik nagy mennyiségben fogyasztanak erősen feldolgozott élelmiszereket, vagy kevés minőségi friss élelmiszert.
A közelmúltban vita alakult ki az A-vitamin pótlásáról, mivel úgy gondolják, hogy a magas szintek valójában az egészségre károsak, egészen a toxicitásig, hipervitaminózis A-t okoznak. Ezt azonban általában az emberek által az A-vitamin-kiegészítőkön keresztül elfogyasztott nagy dózisok okozzák. Nem az a mennyiség, amelyet egy teáskanál csukamájolaj tartalmaz, amely a napi ajánlott A-vitamin-dózis körülbelül90%-át tartalmazza.
Az A és a D-vitamin zsírban oldódó tápanyagok, amelyek gyakran együtt találhatók meg az állati eredetű élelmiszerekben. Mindkettő az aktív hormonok előanyagaként működik, így bizonyos enzimeket termelünk, amelyek mindkettőt aktív formává alakítják, amelyeket a szervezet azután az immunrendszer szabályozására tud felhasználni. Ebben az esetben az A-vitamin retinollá alakul át. Az A-vitamin és a D-vitamin együttes szedése a szervezet számára teljesen természetes folyamat, amely viszont megvéd minket a mérgezéstől
4.). Szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére szolgál
A táplálékkiegészítő formájában vagy speciális élelmiszerek, jelen esetben halak formájában fogyasztott rókamájolaj segít csökkenteni a magas trigliceridszintet, egy olyan veszélyes zsírtípust a vérben, amely növeli a szívbetegségek kockázatát. A tőkehalmájolaj segít a magas vérnyomás kezelésében is, és segít kiegyenlíteni a koleszterinszintet.
5.) Segíthet a cukorbetegség megelőzésében
A csukamájolaj nagyszerű zsírforrásként szabályozhatjaaz inzulinrezisztenciát, a gyulladást és a vércukor (cukor) szintjét. Sőt, bizonyítottan segíthet a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények, például a vesebetegség tüneteinek csökkentésében. A csukamájolaj és a D-vitamin szedése a gyermek első életévében és a terhesség alatt szintén segíthet csökkenteni a cukorbetegség kockázatát.
6.). Segít a rachitis és a reumás ízületi gyulladás kezelésében
A 20. század elején a tudósok felfedezték, hogy a csukamájolaj természetes "antirachitikum", ami azt jelentette, hogy anyák ezrei kezdték a világ csecsemőit egy-egy kanál olajjal etetni, hogy elkerüljék a fájdalmas rachitist. A csukamájolaj szedését összefüggésbe hozták a kevésbé merev ízületekkel és duzzanatokkal az ízületi gyulladásban és más, gyulladás okozta betegségekben szenvedő betegeknél.
7.) Támogatja a reproduktív egészséget és a csecsemő fejlődését
Az omega-3 zsírsavak fontosak a reproduktív egészség szempontjából, és ideálisak a terhesség alatt. Ezek a csukamájolajban található zsírok az eikozanoidok , a sejtek aktivitását befolyásoló vegyületek "előanyagai". Az eikozanoidok részt vesznek a gyulladásos folyamatban, és segítenek azt kordában tartani. Emellett a menstruációs ciklussal, a termékenységgel és számos hormonnal kapcsolatos funkcióval is összefüggésbe hozhatók.
8). Támogatja az agyműködést
A csukamájolaj rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a depresszió kialakulásának alacsonyabb kockázatával, ami az esszenciális omega-3 zsírsavak, valamint a D-vitamin magasabb bevitelének köszönhető.
Az omega-3 zsírsavak bevitele és az emberi kognitív hanyatlás megelőzése, beleértve az Alzheimer-kórt, között összefüggés van. Előzetes bizonyítékok vannak arra, hogy a benne lévő omega-3-ak (valamint az olyan tápanyagok, mint a B-vitaminok, az E-, C- és D-vitamin) védelmet nyújthatnak a kognitív hanyatlás ellen.
9.). Segít fenntartani a csontok egészségét
A D-vitamin fontos az erős csontok építéséhez és fenntartásához. Tanulmányok szerint azok a nők, akik hideg, északi szélességeken élnek, és nem kapnak elég napfényt, hajlamosak kevesebb D-vitamint termelni, ami növeli a csontvesztés, a csonttörések és az elhízás kockázatát is.
Dózis
Az omega-3 zsírsavak elnyomják a gyulladást, az omega-6 zsírsavak pedig elősegítik a gyulladást, és szükségünk van e két tápanyag megfelelő arányára.